Nedelja

Zdravstvo

foto: m. milenković

Ne gubimo pravo na lečenje

Prošle srede obavešteni smo da ćemo, ako u roku od šest meseci ne izaberemo svog lekara opšte prakse/ginekologa/stomatologa, ostati bez zdravstvenog osiguranja. Vest je, logično (i opravdano) izazvala revolt većine građana Srbije. Poteglo se pitanje kršenja osnovnih ljudskih prava, zatim šta se događa sa novcem koji poslodavac uplaćuje i onim "nesavesnima" koji još nisu odabrali, dalje, šta se podrazumeva pod "hitnim slučajevima", kao i to zašto u izbor ne mogu da uđu i privatni lekari i, na kraju, po kom sistemu se biraju doktori kad se nađemo pred šalterom u domu zdravlja.

Dva dana kasnije ispostavilo se da je informacija netačna, odnosno, da su mediji pogrešno interpretirali izjavu ministra zdravlja Zorana Stankovića, koji od tada prilikom svakog pojavljivanja podseća da – niko ko u roku od pola godine ne odabere svog lekara neće ostati bez zdravstvene zaštite. Drugim rečima, novac koji uplaćuju poslodavci neće biti zaplenjen zbog "građanske neposlušnosti" i oni koji nisu izabrali svog lekara neće biti izopšteni iz državnog zdravstvenog sistema. Ipak, kako je objasnio ministar, neće moći da dobiju recept niti će biti pozivani na kontrolne preglede. Tako je, uostalom, i sada.

"Tražili smo da se svi zdravstveni osiguranici opredele za određenog lekara zato što i sada ne mogu da dobiju recept jer im recepte prepisuje odabrani lekar, i ne mogu da budu pozivani na kontrolne preglede", precizirao je ministar zdravlja. To se, kako je dalje objasnio, odnosi i na one koji će se pozivati na preventivne stomatološke preglede – ako se evidentira da nisu bili na stomatološkom pregledu, kasnije neće imati prava da o trošku fonda leče popravke zuba.

Prema njegovim rečima, cilj opredeljenja za lekara je uvođenje reda u zdravstveni sistem, ali i da svaki građanin oseti odgovornost prema svom zdravstvenom stanju, na šta nas, uostalom, obavezuje i Zakon o zdravstvenoj zaštiti (konkretno, član 15). Izlaganje je završio apelom građanima da se što pre opredele za lekara u svom domu zdravlja i za pet minuta završe posao.

Direktorka Doma Zdravlja Novi Beograd dr Božica Novaković podržava ovu odluku Ministarstva i objašnjava da ona ide u prilog pacijentu, ali i efikasnijem radu zdravstvenih ustanova. "Kada izaberete lekara, izabrali ste, zapravo mogućnost da vaše zdravlje neko prati od početka (tako što će vam uraditi sistematski pregled) i u kontinuitetu", kaže dr Novaković za "Vreme" dodavši da je cilj da izbornog lekara doživimo kao prijatelja sa kojim zajedno negujemo svoje zdravlje.

Kako, dakle, sada stvari stoje? Oni koji su svog lekara izabrali pre godinu ili dve dana, nemaju razloga za brigu. Oni koji nisu zadovoljni izborom, mogu da promene lekara. Oni koji menjaju zdravstvenu ustanovu, zbog selidbe, ili uzrasta (studenti, na primer), mogu doći u svoj novi dom zdravlja i završiti stvar – za pet minuta. I niko ko ima overenu zdravstvenu knjižicu i zdravstveni karton u toj ustanovi, neće biti vraćen kući, ukoliko mu je lekarska intervencija potrebna.

A što se tiče preventivnih pregleda, odziv je zbilja poražavajuć. To najbolje ilustruje činjenica da su se od 1200 pozvanih na kontrolni pregled u jedan dom zdravlja, kod lekara pojavile samo dve osobe…

Iz istog broja

Broj nedelje

13

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Beograd

Ulica licem u lice

Mirko Rudić

Kosovo

Ljubavni život Erharda Bilera

Imer Muškoljaj

Novogovor

Vrh

Milan Milošević

Sport

Trka za medalje

S. Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu