Nedelja

Crna Gora

Srpski, ipak, u školama

R.V

Premijer Crne Gore Igor Lukšić popustio je pod pritiscima opozicije. Vlasti u Crnoj Gori prihvatile su 15. avgusta sve uslove opozicije za izglasavanje izbornog zakona, ključnog za dobijanje datuma za početak pregovora, kao i to da od septembra srpski jezik u školama bude izjednačen sa crnogorskim. Drugi, načelan, kompromis postignut je izjašnjavanjem o promeni Zakona o opštem obrazovanju, što bi omogućilo da se nastava u crnogorskim školama ubuduće odvija i na srpskom jeziku.

Lukšić je u Podgorici održao sastanak s predstavnicima opozicije, predsednikom Nove srpske demokratije (NOVA) Andrijom Mandićem, liderom Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem i potpredsednikom Pokreta za promjene Brankom Radulovićem, a razgovoru je prisustvovao i ministar prosvete Slavoljub Stjepović.

Predsednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić je posle sastanka ocenio da je "Vlada napravila veliki iskorak", objasnivši da dogovor između predstavnika Vlade i opozicije zapravo "podrazumeva da se svim građanima koji su imali ličnu kartu Crne Gore i druga lična dokumenta Crne Gore omogući sticanje crnogorskog državljanstva po skraćenoj proceduri", dok bi promene obrazovnog zakona omogućile "obrazovanje na srpskom jeziku i uvođenje nastavnog predmeta srpski jezik, koji bi bio obavezan".

Potpredsednik Pokreta za promjene Branko Radulović smatra da postignuta rešenja predstavljaju "maksimum onoga što je Vlada mogla u ovom trenutku da prihvati od opozicionih zahteva". Uz ocenu da sastanak od 15. avgusta pokazuje da je "kompromis u Crnoj Gori moguć", Radulović nije propustio priliku da iskritikuje stav predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, koji je protiv izjednačavanja crnogorskog i srpskog jezika i koji je uslove opozicije nazvao "političkom ucenom".

Radulović je optužio Krivokapića da "opstruira dogovor" i pozvao ga da što pre zakaže kolegijum Skupštine na kome bi se definisale izmene Zakona o državljanstvu i postigao dogovor o izbornom zakonu. "Ukoliko Krivokapić to što pre ne uradi, opozicija će predložiti izmene dva zakona", kazao je Radulović, najavljujući do kraja meseca vanredne sednice parlamenta o jeziku i državljanstvu.

Radulović je istakao da dogovor o pitanjima srpskog jezika i državljanstva ne predviđa izmene Ustava i optužio Krivokapića da obmanjuje javnost. "Sve što je Krivokapić govorio o navodnoj promeni Ustava nije tačno. Mi smo dogovorom ispoštovali najviši pravni akt Crne Gore, a ono što priča Krivokapić je čista nacionalistička euforija", naveo je potpredsednik PZP-a. Lider najjače opozicione stranke SNP Srđan Milić nije dao izjavu novinarima posle razgovora. Reagujući na sporazum premijera Igora Lukšića i predstavnika opozicije o modelu koji bi omogućio da se u nastavi koristi i srpski jezik, SDP je u saopštenju navela da iz toga proizlazi da je opozicija prihvatila crnogorski jezik kao "jedini obavezan za svu decu građanske Crne Gore".

To je, prema oceni SDP-a, dobro jer je to ustavna odredba. U toj stranci navode međutim, da je s obzirom na neka ranija iskustva sa opozicijom "pitanje koliko im se može verovati na reč".

Iz istog broja

Ratni zločini

I Haradinaj pred sudom

T. Tagirov

Novogovor

Kupine

Aleksandar Ćirić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Obrazovanje

Semestar na moru

Petra Živić

Broj nedelje

12

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu