Nedelja

Ratni zločini

foto: ap

Aco Tomić saslušan

M.V

Baš nekako, eto, kad je Mirko Cvetković odneo one kutije u Brisel, srbijanske su vlasti preduzele uobičajene ritualne korake kod kuće. Prvo je pretresena kuća Darka Mladića, od oca Ratka, pa je odande odnet jedan kompjuterski hard disk (što bi čak moglo biti i od neke koristi – ako je na njemu nešto bilo). Onda je general u penziji Aco Tomić pozvan na ljubazan i korektan razgovor u Policijsku upravu beogradsku, a na okolnost osnovane sumnje za pružanje pomoći počiniocu krivičnog dela nakon izvršenja krivičnog dela. Ukratko: da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića od 2000. do 2003.

Posle višesatnog ljubaznog i korektnog razgovora sa zamenikom tužioca i policijskim službenikom, a u prisustvu advokata, Aco Tomić pušten je kući. Tužilaštvo za ratne zločine razmotriće, kažu, rezultate tog razgovora i odlučiće o daljem postupanju. Aco Tomić bio je od 2000. nadalje prvo zamenik načelnika Uprave bezbednosti Vojske (tada) Jugoslavije, a zatim i načelnik. Generalski čin stekao je donekle na brzinu, jer nije završio Ratnu školu, ali je zato bio kadar gđe Ljiljane Nedeljković, šefice Kabineta Voje Koštunice, što je bilo dovoljno da tadašnji predsednik SRJ potpiše ukaz. Karijera Ace Tomića u najmanju je ruku uzbudljiva: igrao je važnu, ako ne i ključnu ulogu u čuvenoj pijanoj junskoj noći (zvanoj i afera "Četvorožilni kabl"), kada je preko i mimo svog načelnika Službe pokušao da zloupotrebi organe bezbednosti VJ i natera ih da provale u prostorije Vlade Srbije. Na svu sreću, nije mu uspelo. Kasnije je – zbog laganja na informativnim razgovorima – bio osumnjičen za neprilične kontakte sa Legijom Ulemekom i Zemunskim klanom, a povodom krivičnog dela oružane pobune JSO, novembra 2001, pa je sedeo u pritvoru za vreme vanrednog stanja 2003, ali je specijalni tužilac iz nekog razloga odustao od gonjenja. Aco Tomić je posle dobio nekih šest miliona dinara odštete za taj pritvor.

Sada Aco Tomić pažljivo izbegava da za medije objasni sam meritum spora: da li je ili nije skrivao Ratka Mladića. Umesto toga, on – po savetu advokata, koji bolje znaju – ističe da je ceo predmet ionako otišao u zastaru i šta sad. Davno je bilo, kaže Aco.

Iz istog broja

EU integracije

Deset kilograma odgovora

M. Rudić

Novogovor

Tajkun

Aleksandar Ćirić

»Gorenje« u Zaječaru

Dinkićeva posla

D. Todorović

Broj nedelje

5

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu