Nedelja

Nove tablice

Od 001-AA do 999-ŽŽ

Novi Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila objavljen je u "Službenom glasniku" (još) 2007. godine i sve do pre neki dan njegova primena je bila u statusu "samo što nije", ali je, "zbog tehničkih razloga", više puta odlagana. Tehnički problemi su, čini se, prevaziđeni: do kraja ove godine sva vozila registrovana u Srbiji dobiće nove tablice, novu saobraćajnu dozvolu i registracionu nalepnicu.

Nova registraciona tablica umesto (dosadašnje) trobojke između oznake registracionog područja i registracione oznake ima crveni štit sa belim krstom i ocilima, na levoj strani plavo polje sa međunarodnom oznakom Republike Srbije – "SRB" iznad koje će jednog dana (valjda) biti i venac žutih zvezdica. a registraciona oznaka je kombinacija tri broja i dva latinična slova uključujući i ona kojih u srpskom pismu nema – "x", "y" i "w", od 001-AA do 999-ZZ, s tim što je "TX" slovna oznaka rezervisana isključivo za "taxi" vozila, čime će se, sva je prilika, stati u kraj taksiranju "na crno". Teorijski, za svako od 74 registraciona područja, od kojih je 9 na Kosovu i Metohiji, moći će da se izda 1.089.000 tablica, što ukupno čini 80.586.000 "regularnih" registarskih "SRB" oznaka, odnosno i nešto više, budući da je u nekoliko gradova u Srbiji registrovano više od 999 taksista, pa će, po potrebi, "taxi" vozila imati četvorocifrenu registraciju. Novina je da tablice na policijskim vozilima, pored toga što će i ubuduće biti plave, neće više imati "M" (od "milicija"), već "P" (od "policija") oznaku.

Pored registracionih tablica, promenjen je izgled, ali i sadržaj saobraćajnih dozvola: novi obrazac saobraćajne dozvole je formata novih ličnih karata, ima osam zaštitnih elemenata protiv falsifikovanja, od holograma do UV niti i moći će mašinski da se očitava. Za razliku od dosadašnjih, ove nove su odštampane dvojezično: na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i latinicom na engleskom jeziku.

Nova saobraćajna dozvola imaće manje podataka nego dosadašnja. Na primer, neće više biti upisivana prva registarska oznaka, ali ni broj motora: ubuduće promena motora neće biti opterećena (ne)potrebnom "papirologijom".

Prilikom prve registracije vozila, kao i prilikom produžavanja važenja registracije, za vozilo se izdaje i registraciona nalepnica, koja se postavlja iznutra na donju desnu stranu vetrobranskog stakla, na motociklima "na ravnom delu vozila kod uređaja za osvetljavanje", mada nije baš najjasnije na koji ravan deo motocikla "kod uređaja za osvetljavanje" je pravilnikopisac mislio kad je pisao to što je pisao, kao što nije određeno ni gde da se nalepnica postavi na traktoru bez kabine, motokultivatoru i sličnom vozilu: nema ni onog "na ravnom delu…". To može da bude ozbiljan problem: saobraćajna dozvola se smatra važećom samo kada je registraciona nalepnica postavljena na vozilo kako je propisano.

Kako god bilo, saobraćajna dozvola na novom obrascu košta 1200 dinara (673 dinara za obrazac i 527 dinara takse), registraciona nalepnica 400 dinara (215 dinara za samu nalepnicu i 185 dinara takse), par tablica za automobile, kamione i autobuse 2000 dinara (999 dinara za izradu tablica i 1001 dinar takse), a tablica za motocikle 1205 dinara (505 dinara za izradu tablice i 700 dinara takse). Sve u svemu, primena novog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila koštaće vlasnike automobila, kamiona i autobusa, ali i vlasnike traktora i građevinskih mašina 3600, a vlasnike motocikala i mopeda 2805 dinara.

Mada u pravilniku nema ni reči o "personalizovanim registarskim oznakama", cena za izradu i izdavanje ovakvih tablica je određena – 80.000 dinara (7624 za tablicu i 72376 dinara takse).

Iz istog broja

Sećanje – Borivoje Bora Kostić

Mirni bombarder

Slobodan Georgijev

Novogovor

Pozicija

Milan Milošević

Broj nedelje

1000

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu