Kultura

TV manijak

TV insomnija

Kada se na tv-kanalima završe jutarnji programi, Srbija svakoga dana ulazi u neobičnu prepodnevnu dremku. Ovih dana, unutar EU vode se diskusije o produktivnosti izazvane opštom ekonomskom krizom. Posle Grčke i Irske, sve oči su uprte u Portugal, Španiju i Italiju, kojima takođe preti finansijski krah. Kada bogati odluče da vam pozajme novac, oni očekuju da ćete promeniti svoje radne navike. Ima da se ustaje ranije, rmbači više i troši manje. Špancima prete ukidanjem nacionalne popodnevne dremke-sijeste jer navodno posle dremke nema produktivnog rada. E pa stvarno, kuda to ide ovaj svet? Ako ikada odete u Španiju, ni ne pokušavajte da između 14 i 17h u barovima ili restoranima (onim tradicionalnim) tražite recimo – ručak. U to doba neće ga dobiti ni papa ni španski kralj.

Pretpostavljam da će birokrate EU od Italijana tražiti da prestanu da se švalerišu, jer im to oduzima pažnju koju treba usmeriti na posao. Izvinite, ali kome treba takva radna etika, koja čoveka lišava svakodnevnih zadovoljstava.

Elem, pre podne, dok radni deo populacije Srbije radi, ili se folira da radi, penzioneri idu na pijacu ili se voze gradskim prevozom, deca su u školi ili u obdaništu, na tv-programima vladaju telešopovi. Na osnovu proizvoda koji se reklamiraju, možemo štošta zaključiti o stanju nacije i problemima koji je muče. Evidentno, smanjila se potreba za sredstvima za poboljšanje potencije. Nešto se lepo desilo, il’ nam je došla mala snaga ili se opet samo, da izvinite na izrazu – kur..mo. Kao da su nam uminuli bolovi u kičmi, nije više onolika frka za kosmodiskom. Dede su završile riljanje bašte, babe spremile zimnicu, sada svi pijuckaju kaficu i uživaju bez bolova u leđima.

Ipak, jedan problem je toliko prisutan da postaje lajtmotiv domaćih tv-programa. Opsednutost spavanjem! Kako spavate, gde spavate, koliko spavate, kako spavanje utiče na vaš svakodnevni život. Možete biti tv-voditeljka, pevačica, majka prvorotka, alpinista, nije bitno, recite mi kako spavate pa ću vam reći kako ste. Istini za volju, čim odete u goste, ili vam dođu gosti, otkrićete lepotu izvijanja kičme na razvučenim trosedima, ležajevima sa raspalim sunđerom, kaučima na razvlačenje sa ugrađenim kanjonom u sredini. Posle nekoliko dana dragi gosti počinju da se žale na bolove u leđima, ili će leđa boleti vas ako ste im velikodušno ustupili krevet. Evo, upravo gledam kako Goca Tržan objašnjava suptilnu vezu između pevanja, majčinstva i spavanja.

Ne bih ovom prilikom o srpskim aliensfgrinjama veličine krokodila koje jedva čekaju da vam zariju one pipke-antene u glavu i popiju mozak dok spavate. Prosto me čudi kako se do danas niko nije dosetio da u telešop ubaci psihoanalitičara koji bi vam tumačio snove pre i posle upotrebe nekog dušeka. Što se Goce tiče, njoj je izgleda više prijalo ono lomatanje po bambusima u "Survivoru", jer je sa Dalekog istoka stigla ko preporođena. Izgleda da izgladnjivanje, pusto ostrvo, naporne vežbe, spavanje na pesku i plemenski sukobi dobro utiču na žensku lepotu. Količina reklama za spavanje je tolika da dok prebacujete kanale, vi praktično idete iz sna u san, gde vam neispavani ljudi pričaju kako su se spasili bede. Ova anestezija, ili uspavanka, kako god hoćete, može da nam skrene pažnju na činjenicu da smo pod kolektivnim stresom, ali i da je nekima savest nemirna. Spavanje ponekad ima značenje simboličke smrti. U našem jeziku postoji i izraz "spava ko zaklan", koji ne bih elaborirao, ali se u doba stresa takođe kaže "spavaćeš kad umreš". Ko to onda ima interes da nas uspava i umiri osim prodavaca dušeka? Ove nedelje pospano je delovao predsednik Libije Gadafi, neispavano je delovala Hilari Klinton jer je danima objašnjavala prilično direktan jezik američke diplomatije u otkrivenim tajnim depešama.

Kraljevčani loše spavaju jer svake noći drmaju zemljotresi, studenti u štrajku spavaju pred Vladom jer za školarinu nema para, što papagajski ponavlja ministar obrazovanja kad god mu se ukaže prilika. Ceca će morati da se prilagodi na vremensku zonu Australije, ali će mirnije spavati jer neće sanjati podizanje optužnice. Na kraju, postoji narodna poslovica koja kaže da ti se neće dogoditi ono što prespavaš. Poslovica ne precizira da li ćemo prespavati nešto lepo ili nešto ružno. No, o vrednosti snova je glupo raspravljati, jer kako reče Duško Radović, kojem je pre nekoliko dana bio rođendan – san svakog praseta je da jednog dana postane svinja!

Iz istog broja

Intervju – Branko Milićević, upravnik Pozorištanceta Puž

Narodni učitelj Branko Kockica

Sonja Ćirić

In memoriam – Miodrag Dado Đurić (1933–2010)

Dadova sablast postojanja

Branko Kukić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu