Nedelja

Slučaj »Obilić«

Spreman nacrt optužnice

Folk pevačica Svetlana Ražnatović uveliko se priprema za decembarsku turneju po Australiji. Koliko se tangira oko podizanja optužnice protiv nje i njene sestre Lidije Ocokoljić koja ih (bar kako, navodno, stoji u nacrtu) tereti da su od 2000. do 2003. godine od prodaje više igrača fudbalskog kluba "Obilić" nezakonito prisvojile četiri miliona nemačkih maraka i 3,5 miliona dolara, nije poznato. Istini za volju, još uvek se ne zna da li će optužnica na kojoj se radi već sedam godina uopšte biti i podignuta, a kako stvari stoje, postoji i mogućnost da Tužilaštvo odustane od njihovog gonjenja. Da je istraga protiv Svetlane Ražnatović dugo trajala (sedam godina), konstatovao je i portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić. Kako je rekao 22. novembra, spisi predmeta se i dalje nalaze u Višem tužilaštvu i još se razmatraju. Tužilaštvo je od 2003. godine (kada je istraga počela) do danas dva puta tražilo proširenje istrage i pet puta njenu dopunu. Saslušano je tridesetak svedoka, a Ražnatovićeva je po hapšenju u akciji "Sablja" u pritvoru Centralnog zatvora provela četiri meseca. Iako je u početku bila osumnjičena da je pružila sklonište beguncima iz "zemunskog klana", istraga je ubrzo prebačena na zloupotrebu službenog položaja dok je bila na čelu "Obilića", kao i za nezakonito držanje oružja, i to 11 pištolja, koji su pronađeni u njenoj vili u Ulici Ljutice Bogdana. Tužilaštvo je za pomaganje u zloupotrebi položaja osumnjičilo njenu sestru Lidiju Ocokoljić, koja je u spornom periodu bila sekretarica FK "Obilić". Sve navodne zloupotrebe vezane su za transfere 15 igrača fudbalera "Obilića", a sestre Svetlana i Lidija se, prema nacrtu optužnice, na koji se pozivaju beogradski mediji, sumnjiče da su novac od prodaje fudbalera uplaćivale na lične privatne račune, tj. zadržavale za sebe, umesto da ih prebace na račun FK "Obilić".

foto: marko metlass

Preciznije, novac od transfera je, kako se tvrdi, završavao na privatnim računima Svetlanine sestre Lidije. Ona ih je, kako se navodi, otvorila u Rajfajzen banci u Segedinu i Popularbanci na Kipru. Lidija je, kako se dalje navodi, pare podizala i predavala ih sestri.

Tokom vođenja istrage u Viši sud je stigla obimna dokumentacija iz inostranstva vezana za sporne transfere. Potrebni papiri stigli su iz Rusije, Bugarske, Turske, Austrije, Francuske, a poslednji, u decembru prošle godine iz Grčke. Pored toga prikupljena je i dokumentacija iz Fudbalskog saveza Srbije i Beograda, kao i originalni ugovori koje su potpisivali igrači prilikom prelaska iz "Obilića" u strane klubove.

Sredinom februara tužilaštvo je zatražilo da se analizira već obavljeno knjigovodstveno veštačenje dokumentacije koja je stigla iz inostranstva. Smatrali su da je analiza neophodna da bi se pribavilo stručno mišljenje o svemu što je prikupljeno o transferima fudbalera. Konačno, pet meseci kasnije, predmet je treći put vraćen u tužilaštvo na odluku o podizanju optužnice. Zanimljivo je da za punih sedam godina nadležno tužilaštvo nije zahtevalo da se Svetlani Ražnatović i Lidiji Ocokoljić oduzmu putne isprave, kao ni da im se izrekne zabrana napuštanja zemlje.

Ukoliko bi u trenutku podizanja optužnice Svetlana Ražnatović ili Lidija Ocokoljić bile van Srbije, postoji realna opasnost da odluče da slede primer Marka Miloševića, Mirjane Marković i Bogoljuba Karića, koji već godinama izbegavaju krivičnu odgovornost pred domaćim pravosuđem.

Iz istog broja

Projekti – »Podeli svoje znanje – postani mentorka«

Ženska moć i solidarnost

Ana Radić

Broj nedelje

12.000

Novogovor

Demokratski deficit

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu