Nedelja

Beograd

Invazija kung-fu bubamara

M.V

Pojedine delove Beograda i Vojvodine preplavile su bubamare. Reč je o malo drugačijim bubamarama od ovih naših, domaćih: bube o kojima je reč stigle su iz Azije preko Zapadne Evrope – da li u koferu, kamionom, avionom, ili su same doletele, ne zna se. Za sada znamo da nisu postale baš miljenice naših građana jer ih ima jako mnogo, a neki kažu i da ujedaju. Osim toga, od naših bubamara razlikuju se jer su krupnije, svetlije boje, uglavnom žute i narandžaste, i imaju više tačkica.

Ovakva invazija bubamara kod nas je redak događaj, naročito u urbanijem delu Beograda. Primećena je još pre nekoliko godina, ali je tek u poslednje dve vidljivija, kako i broj insekata raste. Takođe, vidljivije su tokom jeseni jer bubamare traže tople domove u kojima bi mogle da provedu zimu. Zabeleženo je da su "upadale" u crkve i njima bukvalno preplavile podove, da naseljavaju bašte i ulaze čak i u stanove, gde je gotovo nemoguće – osim usisivačem ili upornom dezinsekcijom – izbaciti nezvane goste. Stručnjaci, međutim, poručuju pomalo uplašenim građanima da nikako ne ubijaju bubamare. Ponavljaju da one nisu opasne, a kao metod eliminacije neki preporučuju izbacivanje buba iz stana metlom.

Navodno su iz Azije ove bubamare najpre došle "legalnim putem" (uvozom) u Zapadnu Evropu gde su neko vreme dobro služile jer su ubijale biljne vaši koje su poljoprivrednicima pravili štetu. Jedini problem je što su se namnožile i sada, kako neki tvrde, čak prete da će ugroziti ravnotežu u prirodi.

Mirko Đorđević, biolog, kaže za "Vreme" da nije jasno kako su bubamare došle u Srbiju. Kako navodi, kao i prošle godine, u roku od nedelju dana najpre su se pojavile u Velikoj Britaniji, pa u Francuskoj, a onda su došle i kod nas. "Odgovara im ovakva klima, a namnožile su se jer su se namnožile i vaši, kojima se bubamare hrane", objašnjava Đorđević. Iste bubamare i Amerika je uvezla sedamdesetih godina prošlog veka, upravo jer su "halapljivije" od njihovih domaćih.

Iz istog broja

Novogovor

Waterboarding

Milan Milošević

Broj nedelje

4500

 

Komunalna policija

Prva generacija srpskih »bobija«

Biljana Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu