Nedelja

Napad pirata iz Somalije

foto: reuters

Otet državljanin Srbije

Somalijski pirati oteli su proteklog vikenda tanker "MV Polar" čiju posadu čine, između ostalih, državljanin Srbije i trojica državljana Crne Gore. Tanker je plovio pod panamskom zastavom, a u vlasništvu je grčke kompanije "Paradise navigation". U noći između subote i nedelje uplovio je u somalijske vode, naoružani pirati su ga zauzeli, uzeli tovar i obavestili vlasnike o sumi koju traže. Iz grčke kompanije je saopšteno da nije bilo oružanog sukoba prilikom preuzimanja broda. "MV Polar" prevozio je 78.825 tona sirove nafte, a plovidbu je započeo u Sankt Peterburgu. Posadu čine 24 člana, sada taoca, od kojih je najviše Filipinaca.

Imena otetih pomoraca nisu saopštena iz bezbednosnih razloga. Kako je objašnjeno u grčkoj kompaniji, imena ostaju skrivena jer se ne može dozvoliti "da otmičari dođu i do porodica članova posade".

Pomorci se osećaju dobro i njihovi životi nisu ugroženi, kazali su u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore. Do zaključenja ovog broja "Vremena", ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić nije zvanično obavešten da su gusari iz Somalije kidnapovali našeg državljanina. U kratkoj izjavi je dodao da će učestvovati u svim bezbednosnim operacijama koje se toga tiču, da bi na kraju naglasio da "nikada nismo pregovarali sa bilo kim ko je otimao naše građane".

Prvi put se dešava da se neki pomorac iz Srbije ili Crne Gore nađe u ovakvoj situaciji. No, strah od somalijskih pirata je široko raširen, a napadi na brodove su veoma česti. Kao opasna zona navodi se Adenski zaliv, Indijski okean oko Roga Afrike. U toj oblasti je i otet "MV Polar" (oko 250 kilometara istočno od roga Afrike). Međunarodne pomorske snage kontrolišu opasne vode, brodovi neprestano patroliraju kako bi se napadi smanjili, ali to do sada nije dalo značajnih rezulata. U pomenutom području patroliraju i desetine ratnih brodova država Evropske unije, a trenutno su prisutni i brodovi u misiji "Atlanta" u kojoj se nalaze i pripadnici Vojske Crne Gore.

Per Kingval, portparol EUNAVFORA (antipiratskih snaga EU), istakao je da pri ovakvim otmicama najčešće nema žrtava, jer pirati samo žele novac.

Pregovori o oslobađanju talaca su još u toku, a u medijima se pojavila (nepotvrđena) informacija da somalijski gusari traže dva miliona dolara.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

M. Rudić

Broj nedelje

300

Novogovor

Klasa

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu