Kolumna

Navigator

Samsungova galaksija

Za nekoga ko ne skriva svoju ljubav prema novim tehnologijama, provesti "kvalitetno vreme" sa spravom koja je tek počela da se prodaje u svetu i mogla bi da bude veliki hit predstavlja vrhunsko zadovoljstvo. Bez obzira na to da li vam se ta sprava svidi ili ne.

Dakle, imao sam priliku da neometano isprobam samsungov tablet najavljen pod imenom Samsung Galaxy Tab. Istine radi, kako ovaj tablet nije izašao na celo evropsko tržište, za očekivati je da će ga u Samsungu još doterati, tako da primerak koji sam ja koristio nije predviđen za testiranje. Ali i bez toga slobodno se može reći da je u pitanju revolucionarna naprava, tačnije napravica.

Galaksi tab izgleda kao džinovski ajfon, ili tačno je tri puta veći od Eplovog telefona. To znam jer sam ga premerio ajfonom, ređajući ga postrance, dakle empirijski. Za razliku od ajfona koristi Android operativni sistem, ali za običnog, slabije upućenog korisnika to i nije neka vidljiva razlika. Način pristupanja aplikacijama, pa i izgled ekrana vrlo su slični; ako ste koristili ajfon, galaksi tab će vam biti vrlo poznat.

S druge strane, galaksi tab bi trebalo da bude pre konkurencija ajpedu, Eplovom tabletu, od kojeg je duplo manji. Ipak bih rekao da se smestio negde između ove dve Eplove sprave. Galaksi ima vrlo jake i dobro rešene funkcije telefoniranja (uz slanje SMS poruka i slično), ali je prevelik da bi se udobno koristio kao telefon. Eventualno uz blutut slušalicu. Ali kako je po dimenzijama veličine džepne knjige, možete ga nositi u sakou ili ženskoj torbici, a da to ne predstavlja veće opterećenje.

Ekran mu je pritom dovoljno velik da se sa njega udobno može čitati knjiga, gledati film (samo jedan gledalac, doduše, ili dva ali zaljubljena), pregledati internet, čak i pisati jer ima ThinkFree Office. Ruku na srce, ili ruku na ekran, sa pisanjem će ići nešto teže. Ekran koji je osetljiv na dodir, baš kao i ajpedov, ipak je premali da biste koristili svih deset prstiju za kucanje, te se po njemu kuca kao po blekberiju, dakle palčevima. Što je dobro za kraće poruke, ali teško da ću na njemu napisati tekst dužine ove rubrike, o nečem ozbiljnijem da i ne govorimo. Mada, navika je čudo.

U odnosu na ajped, galaksi tab ima više dugmića. Osim dugmeta za uključivanje i dva za pojačavanje zvuka, u dnu prednje strane su još četiri opcije, za povratak na početnu stranu, za vraćanje korak nazad, za pretraživanje interneta i jedno dugme za opcije koje variraju od aplikacije do aplikacije. To ga možda čini nešto upravljivijim od ajpeda, jer ako ne razumete aplikaciju ovo opciono dugme dođe vam kao neka pomoć, prečica.

Ovaj prototip galaksi taba ima slot za SIM i mikro SD karticu, ne i USB, barem ne direktni ulaz. Pristup internetu isprobao sam i preko 3G i preko bežične mreže i u oba slučaja internet se otvarao zadovoljavajuće brzo, ni kod pregledanja filmova sa Jutjuba nije bilo štucanja. Uređaj ima kamere i spreda i pozadi, što znači da je viđen za video telefoniranje, a takva aplikacija se i nalazi na njemu.

Da bi galaksi tab ozbiljno pripretio eplu biće neophodno da se za njega brzo razvijaju dodatne aplikacije, Android je tu svakako u zaostatku. Drugi problem je cena – ne bi smeo da bude skuplji od ajpoda, a teško da će moći da košta mnogo manje.

A već prema prvim najavama, bez ugovora sa mobilnim operaterom, koštaće gotovo hiljadu evra! To bi moglo znatno da utiče na popularnost i prodaju ovog tableta, ako već treba da služi kako biste siže vašeg glavnog računara iz kuće nosili u džepu. Nije baš srećna ideja da vam za džepni računar treba dublji džep.

Ako bude jeftiniji, ili ako ga ugovor sa mobilnim operaterom učini pristupačnijim, samsung galaksi tab biće hit među tinejdžerima koji su njime (proverio!) potpuno oduševljeni. Galaksi tab ima sve što vole mladi i više od toga. I, zapravo, uz ajped najavljuje kakva će biti budućnost informatičke industrije i naših života s njom.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Nečista krv

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Fašističko bratstvo i jedinstvo

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu