Nedelja

Novogovor

Huligan

Predratni Vujaklijin Leksikon stranih reči i izraza ne zna za reč huligan, pa ni za njeno poreklo.

Vebster lakonski kratko i jasno kaže da je to u slengu naziv mladog siledžije ili nasilnika.

Poreklo izraza je neodoljivo: Hooligan ili Houlihan je bilo prezime neke irske porodice iz četvrti Sautvark, London. Kakva slava!

Enciklopedija/rečnici skloniji deskripciji i dužim objašnjenjima pominju veći broj teorija. Da bi moglo biti izvedeno od prezimena ili nadimka stvarne ili izmišljene irske familije iz popularnih mjuzik-holova s kraja XIX veka. Klarens Ruk objavio je 1899. roman Huliganske noći, s tvrdnjom da je reč krštena po Patriku Hulihanu ili Huliganu, irskoj lopuži iz Sautvarka, i njegovoj familiji/bandi. Drugi dodaju da se ta divlja seoska porodica preimenovala u O’Holohan, ne bi li tako postala "irskija". Treći misle da reč potiče od imena ulične bande Hulej iz Islingtona. Itd.

Reč huligan je prvi put štampana u izveštaju Londonske policije 1894, koji pominje uličnu bandu poznatu pod imenom Huligan bojs ili O’Huligan bojs. Za izraz huliganstvo (hooliganism) zaslužne su londonske novine "Dejli grafik", 1898. A onda su se likova, dela i opisa dokopali Artur Konan Dojl (1904), Herbert Džordž Vels (1909) i drugi… Pa, na početku i na kraju, i huligani.

Dospelo je i do neumrlog Sovjetskog Saveza, u kom je 1987. godine mlađahni nemački državljanin Matijas Rust – koji je u svojoj niskoletećoj "Cesni" uspeo da stigne do Moskve i aterira na Crveni trg – osuđen i zbog huliganizma.

Nema mnogo primera reči krštenih po imenima ljudi. Lopov i ubica Baraba, oslobođen da njegovo mesto na krstu zauzme Isus. Dugovečni američki general Metju Banker Ridžvej (1895–1993), koji je u vreme Korejskog rata postao i do danas opstao kao ime kontrolora u Gradskom saobraćajnom Beograd.

A bio je i jedan Steva po kom je, tada još zaista živ, drug Tito dobio ime.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu