Nedelja

Kulina

Splet okolnosti i nebriga

Štićenik Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini N.G. (15) preminuo je nakon pada sa drugog sprata zgrade ove ustanove. Prema rečima direktora Doma Dragoljuba Markovića do potresne tragedije došlo je kada je drugi štićenik Doma izašao iz svog paviljona došetao do drugog sprata i potom "iz kreveta uzeo najmanje dete, najbliže prozoru, otvorio prozor i ispustio ga". Dežurna negovateljica, u tom trenutku, nije bila prisutna. Usled teškog mentalnog i fizičkog invaliditeta, petnaestogodišnji N.G je bio na nivou deteta od tri godine, bio je nepokretan i težak samo deset kilograma. Nastradalog dečaka su se roditelji odrekli pri rođenju, a 2001. godine prebačen je iz doma "Kolevka" u Subotici u Kulinu kod Aleksinca.

"Čuvare i obezbeđenje imamo na kapiji. Kako je sve bilo po propisu, mogu samo da ovaj tragičan događaj pripišem spletu nesretnih okolnosti. Ovde u Kulini svi smo šokirani. Ipak, zahvalni smo Bogu što stariji štićenik nije sve korisnike iz sobe 1, a ima ih osam, bacio kroz prozor", izjavio je Dragoljub Marković. Pritom je objasnio da je stariji štićenik Doma osoba sa teškom mentalnom retardacijom, ali sa potpunom slobodom kretanja i da se pre toga nikada nije ponašao agresivno.

U paviljonu gde je bio smešten nastradali dečak obavezno je da, pošto je reč o nepokretnim štićenicima, negovateljica bude sve vreme prisutna. Prema njenim rečima, ona je na nekoliko trenutaka izašla do toaleta. Do Nove godine trebalo je da ode u penziju. Sada je suspendovana. Ostaje otvoreno pitanje kako ostale negovateljice u sobama nisu primetile šetnju kroz hodnik starijeg štićenika.

Ministar Rasim Ljajić je najavio istragu, a nezavisno od toga kazao je da će sva deca do kraja meseca biti izmeštena iz Kuline, osim ona za koje postoje objektivni razlozi da ne mogu biti premeštana u druge ustanove.

Za Dom u Kulini šira javnost je čula kada je 2007. godine Međunarodna organizacija za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju (MDRI) objavila izveštaj po kome u pojedinim domovima, uključivši i ovaj, osobe sa posebnim potrebama žive u "nehumanim i užasnim" uslovima.

Ta organizacija je sada, povodom pogibije dečaka, pozvala na odgovornost sve nadležne, uključujući i direktora ustanove Dragoljuba Markovića. "Tragedija je rezultat nebrige i zanemarivanja, a ne nemilog spleta okolnosti kako se to navodi u izjavi dotičnog direktora", izjavila je direktorka organizacije Disability Rights International (nekadašnji MDRI) u Srbiji Dragana Ćirić-Milovanović. Dodali su da je neprihvatljivo da se sva odgovornost pripiše radnici, a da uprava Doma, kao i nadležno Ministarstvo proglase nevinim. Oni su uputili zahtev da se izreknu sankcije svim odgovornima, da se prestane sa ignorisanjem upozorenja nevladinih organizacija na posledice neadekvatnog tretmana korisnika i konačno da se pokrenu suštinske promene u ustanovama koje se tiču tretmana dece i odraslih sa invaliditetom.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu