Nedelja

Deloitte lista – Adria Top 100

Krah industrijske proizvodnje u regionu

Lista Top 100 kompanija u Adria regionu, koju je 23. septembra objavila revizorsko-konsultantska kuća Deloitte, potvrdila je ono što se moglo već zaključiti iz liste Top 500 Centralne Evrope. Najveća kompanija na prostoru bivše Jugoslavije je hrvatski Agrokor sa 3,6 milijarde evra prihoda i 32,3 miliona evra profita u 2009. godini. Na drugom mestu je INA Grupa, sa 2,7 milijardi evra prihoda, pa dve kompanije iz Slovenije: Merkator Grupa sa 2,6 milijardi prihoda i Petrol Grupa sa 2,3 milijarde. Na petom mestu je srpska najveća privatna kompanija Delta Holding, koja je ostvarila prihod od 1,67 milijardi evra i neto profit od 46,5 miliona evra. Iz naše zemlje, plasiralo se 23 kompanije, a među njima u vrhu su: EPS (6. mesto), NIS (9), Telekom Srbija (11) i EFT Holdings (13). Najveći broj kompanija dolazi iz Hrvatske (32) i Slovenije (31). Bosna i Hercegovina je zastupljena sa šest kompanija, Makedonija sa četiri, a Crna Gora samo sa jednom (EPCG iz sektora energetike je na 55. mestu).

Kompanije su rangirane na osnovu prihoda od prodaje, a lista se odnosi samo na holding kompanije ili grupe, (a ne i ćerke-firme).

Posmatrano na nivou regiona, trendovi prate centralnoevropske, pa trećina kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje (32 kompanije), dok je 24 iz energetskog sektora. Na listu je ušlo i deset farmaceutskih kompanija, devet iz oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija, dok su sa po četiri preduzeća zastupljeni transportni i građeviniski sektor. Iz domena javnog sektora zastupljene su tri kompanije (21. Zagrebački Holding, 80. Pošta Slovenije i 83. Hrvatska pošta). Takođe, unutar sektora robe široke potrošnje, najsnažniji su trgovinski lanci koji učestvuju sa 21,5 odsto u ukupnim prihodima svih rangiranih kompanija. Ono što je veoma zabrinjavajuće, jeste da se iz industrijskog sektora plasiralo samo 14 preduzeća. Pogotovo je alarmantno što je Srbija zastupljena samo sa jednom kompanijom (američka US Steel Serbia na je 23. mestu sa prihodom od 498,1 milion evra).

Ako bismo gledali gde naša zemlja "vodi" u odnosu na susede, to su upravo prihodi energetskih kompanija, koji čine 32 odsto ukupnih prihoda svih kompanija iz ovog sektora sa Adria liste. Na listu Top 100 ušlo je šest kompanija (6. EPS, 9. NIS, 13. EFT Holdings, 22. JP Srbijagas, 37. Jugorosgas, 40. Lukoil–Beopetrol i 60. OMV Srbija). U sektoru robe široke potrošnje, pored petoplasiranog Delta Holdinga, na listi se našlo još sedam kompanija iz Srbije. To su: Viktoria Group (39), Koncern Swisslion–Takovo (66), Sintelon Holding (74), Metro cash&carry (94), Nelt Co. (97.), Invej (98) i DIN Fabrika duvana Niš (100). U sektoru tehnologije, medija i telekomunikacije, iz Srbije su se plasirale tri kompanije. Na 11. mestu Telekom Srbija, koja je i prva u regionu po prihodu u ovoj grani (1,17 milijardi evra), a zatim na 43. Telenor Srbija (335,8 miliona evra prihoda) i na 99. mestu Komtrade grupa sa 193,1 milion evra prihoda. U Deloitteu ocenjuju da je rast telekomunikacionih kompanija počeo lagano da stagnira na tržištu mobilne telefonije, i čak opada na tržištu fiksne. Kriza je uticala na promene navika potrošača koji sve više traže objedinjenu uslugu. Iz ostalih sektora, na listu je ušlo i javno preduzeće JP Putevi Srbije (49), Velefarm Holding (89), Energoprojekt Holding (90) i Hemofarm (91). U poređenju sa ostalim sektorima, pad prodaje u farmaceutskom sektoru nije bio dramatičan, pa je smanjenje prihoda iznosilo 3,7 odsto.

Iz istog broja

Novogovor

Putem

Milan Milošević

Broj nedelje

1743

Beograd

Problemi na »Žutom mostu«

Mirko Rudić

Siemens novinarsko takmičenje

Prvonagrađena novinarka »Vremena«

R.V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu