Meridijani

Rim

Kako se udati za milijardera

Italijanski premijer, biznismen i milijarder pojavio se prethodnog vikenda na konvenciji podmlatka svoje stranke i uputio veoma pragmatičan savet italijanskim mladim neudatim ženama koje tragaju za partnerom – najbitniji je novac. Jednoj od ministarki iz njegove vlade tumačio je brak iz računa, tvrdeći da su se žene otimale o njega jer je "lep dečko" i "pun ko brod". Setio se i televizijskog intervjua zbog kojeg ga je javnost žestoko kritikovala zato što je neku devojku (verovatno voditeljku, prim. ur.) posavetovao da bi trebalo da potraži bogatog muža. Takođe, premijer pokazuje razumevanje za udaju mladih žena za starije muškarce i način razmišljanja po principu "kad on umre, ja sve nasleđujem".

Berluskonija često kritikuju zbog njegovog prizemnog smisla za humor. Opozicija sada naročito insistira na Berluskonijevom izvinjenju italijanskim Jevrejima zbog neukusnih anegdota u vezi sa Hitlerom. Pre nego što je na istoj konvenciji ispričao nekakav vic o Hitlerovom vaskrsnuću, bivši zabavljač na brodu ogradio se rekavši da je svestan da će zbog toga biti kritikovan. Priča je sledeća: Hitlera, kao, njegovi sledbenici mole da se vrati na vlast uvidevši da on nije mrtav; Hitler se nećka, ali ipak poručuje: "Vratiću se, ali pod jednim uslovom… da ovaj put budem zao." Fabio Evanđelisti, skupštinski odbornik iz redova opozicije, odlučno zahteva da se Berluskoni izvini jevrejskoj zajednici u Italiji, kao i Antonio di Pjetro. "To sada više nije ni politički, ni pravosudni problem, već psihijatrijski", kaže ovaj drugi.

U međuvremenu, italijanska policija je zaplenila 1,5 milijardi evra u posedu izvesnog sicilijanskog biznismena povezanog sa mafijom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. To je najveća zaplena imovine u italijanskoj borbi protiv mafije u istoriji ove zemlje. Biznismen Vito Nikastri je iz Trapanija, gradića na Siciliji, i povezan je sa mafijaškim bosom Mateom Mesinom Denarom, trenutno najpoznatijim mafijašem. Navodno se bavi alternativnim izvorima energije, nije bio hapšen ranije, a poseduje vile, katamarane, luksuzne automobile…

Lorenco Totaro (Businessweek)
Viktor L. Simpson (AP)

Iz istog broja

Istanbul

Reforma po meri Erdogana

Radio Free Europe, Radio Liberty

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu