POŠTA

Vino i avioni

"Od '4. jula' do Pule"; VREME 1026

Jedna dopuna tekstu Miloša Vasića.

Kada su eksperti Međunarodne banke iz Vašingtona 1977. godine razmatrali projekt "Ćemovsko polje", u Podgoricu (tačnije Titograd) upućen je francuski specijalista za vino i vinogradarstvo Patrik Evelin Simon, koji je degustirao vino, napravio analize, upoređivao vranac s drugim vinima i zaključio: crnogorsko vino zauzima mesto uz sam bok najboljih francuskih vina što se proizvode u okolini Bordoa! Ko ne zna: od možda najpoznatijih crvenih sorti kaberne sovinjona, kaberne frana i merloa, pravi se kupaža za koju je dovoljno samo reći – bordo!

E, u ovom crnogorskom Bordou posetioce čeka iznenađenje: prvo je put kroz vinograde što se iznenada, od jedne trake da se dva automobila teško mogu mimoići, širi tako da bi mu i autoput pozavideo. Uz to, prav je kao strela, pa vozač ne mora ni volan da drži.

Drugo je ponos Plantaža: vinski podrum "Šipčanik". Otvoren je krajem 2007. godine, a projekat je uključio i uređenje okolnog prostora, kao elementa turističke ponude "Vinski put". Podrum se nalazi na dubini većoj od 30 metara. U obliku je tunela dugačkog 356 metara, sa više poprečnih džepova, prosečne širine 13,5 i visine sedam metara, temperatura je, i zimi i leti, između 17 i 19 stepeni Celzijusa, a vlažnost 70 do 80 odsto. U podrumu, na blizu 7000 kvadratnih metara, čuva se, neguje i odležava dva miliona litara vina! U sklopu podruma je i vinoteka sa 28.000 boca vina starih između tri i deset godina. Degustaciona sala, smeštena u jednom od pomenutih džepova ima 200 kvadratnih metara. U podrum, što je u obliku kifle, ukopan usred brda, moguće je ući na jednu, a izaći na drugu stranu.

To su oficijelni podaci. Ne govore o trećem iznenađenju: podrum je smešten u nekadašnjem podzemnom skloništu za avione, onom mestu što je pretstavljalo vrhunsku vojnu i državnu tajnu, iako je svevidećem oku bilo teško sakriti uzletanja i sletanja sa obližnje piste, pardon "autoputa". Elem, kada je Crna Gora postala samostalna država, prvo se odrekla vojnog vazduhoplovstva. Vojske uopšte. Na zadovoljstvo nas što smo u skloništu za migove mogli da degustiramo vrhunski vranac što je proterao avione.

Iz istog broja

Neandertalski geni

Stevan Josimović, elektronskom poštom

Kakav nam je revizor

Marija Đurić, elektronskom poštom

Da sve kipti…

Marko Dragičević, elektronskom poštom

Dva primera

Ivan Nikolić, elektronskom poštom

Agonija ljubavi

Miloš Šaranović, Beograd

Gde skrenuti

Vukan Jovanović, elektronskom poštom

Šta tu ima za razmenu

Miroslav Trajković, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu