Nedelja

Vazduhoplovstvo

Pad sportskog aviona u Lisičjem Jarku

Samo nekoliko dana pošto je dobio nagradu za životno delo, 45 godina letenja, bivši vojni pilot Davorin Pavlović (na slici) i dvadesetdvogodišnja Aleksandra Šiljković koja je sa njim bila u avionu tragično su preminuli u subotu 4. septembra po podne na aerodromu "Lisičji Jarak", nedaleko od Beograda. Do udesa je došlo prilikom izvođenja akrobatske figure kada je, iz razloga koje će verovatno utvrditi Komisija za utvrđivanje uzroka nesreće, došlo do naglog gubitka visine i udara letelice o tlo.

foto: igor salinger / aermedia.com

Prvi rezultati istrage o uzrocima nesreće trebalo bi da budu poznati za oko dve nedelje, a zvaničan uzrok nesreće biće poznat za oko mesec dana.

Uprkos nekim tvrdnjama da je pukovnik Pavlović sa 66 godina bio previše star da pilotira, njegove kolege kažu da je on bio jedan od najboljih pilota u državi.

Davorin Pavlović "Superdeka" (1944-2010), bio je iskusan letač i nekadašnji vojni pilot. U svojoj 45 godina dugoj karijeri obavio je preko 12.000 letova i proveo veoma zavidnih više od 5000 časova u vazduhu. U svojoj letačkoj dozvoli imao je "upisano" 45 tipova vazduhoplova. Vojno-vazduhoplovnu akademiju završio je kao pripadnik 19. klase i tokom svoje vojne karijere leteo na "sejbrovima", "tanderdžetima", "orlovima", "Migovima"… Penzionisan u činu pukovnika sa zlatnim letačkim znakom kao najvrednijim priznanjem RViPVO bivše SFRJ, "Superdeka" je nastavio da leti i u civilstvu, kao nastavnik letenja i nastupajući na aeromitinzima na restauriranim starim avionima, u bojama i sa oznakama koje su nekad nosili tokom svoje karijere u "velikoj Jugoslaviji". Letovi Davorina Pavlovića, samostalni ili u paru ili trojci sa kolegama veteranima na "galebu", "utvi" i "kraguju" pred publikom u Batajnici, iznad Ušća, u Novom Sadu, ali i na međunarodnim manifestacijama, izazivali su kako aplauze tako i nostalgiju.

Iz istog broja

Broj nedelje

49

Dalijeva izložba

Foto nedelje

 

Tehnologija

Stigle mikro SIM kartice

M. Vidić

Parada ponosa 2010.

Društvo na popravnom

Jovana Gligorijević

Novogovor

Otvoren za dijalog

Milan Milošević

Prehrambena industrija

Karteli rukovode tržištem

Mirko Rudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu