Meridijani

Ankara

Autonomija je rešenje

TAZ

Najzad da neko otvori karte. Osman Bajdemir, jedan od najprominentnijih kurdskih političara u Turskoj, posle niza godina manje-više difuznih polemika sada je objasnio kako on zamišlja budućnost kurdskih regija i čitave Turske. Ako bi se sledile njegove ideje, čvrsto vođena centralna država, koja je nekoć formirana po francuskom uzoru, postala bi zemlja koja bi u svojoj federalnoj konstrukciji podsećala na Saveznu Republiku Nemačku, a realno bila najbliže Španiji. Prava koja Katalonci i Baskijci imaju u Španiji, po Bajdemiru trebalo bi da dobiju i Kurdi u Turskoj. I ne samo oni: autonomnih pokrajina moglo bi da bude i na Crnom moru i na egejskoj obali. Primedbe protiv takvog modela su višesložne. Turska desnica u tome vidi početak kraja jedinstvene države i poziv na raspuštanje Turske.

Skeptični su, međutim, i liberalni i levi komentatori. Za jedne, otvorena diskusija o kurdskoj autonomiji sa sopstvenom kurdskom zastavom pada u zao čas. Drugima načelno smeta da se zemlja deli po etničkim kriterijumima: smeta im nacionalizam kako Turaka tako i Kurda.

Svi prigovori su manje ili više argumentovani. Ali, jedno je jasno: političko rešenje kurdskog konflikta mora da obuhvata više nego, kao do sada, jedan novi kurdski televizijski program. Do koje mere vreme pritiska, pokazuje najnovija eskalacija u borbi protiv kurdske gerile. Da li je pri tom došlo do upotrebe otrovnih gasova ili ne – slike osakaćenih leševa pokazuju stepen brutalnosti koji ugrožava čitavo društvo.

Posle izbora buduća vlada će morati ozbiljno da se pozabavi političkim rešenjem ovog pitanja, ako želi da spreči novi, brutalni građanski rat.

Jirgen Gotšlih

"Meridijane" priredio: A. Ivanji

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu