Nedelja

Koridor 11

foto: d. todorović

Gusta šuma

Evo i treća nedelja gazi kako su u selu Nepričavi, nedaleko od Lajkovca – pored magistralnog puta M4, što od Valjeva voza za Beograd – svečano, radno i kako priliči otvoreni radovi na prvoj deonici autoputa tzv. Koridora 11, koji treba ide od Bara do Temišvara. Tog istorijskog dana, 29. jula, sve bilo po taj protokol ("Vreme" br. 1022), na nekoliko stotina metara oguljene zemlje bageri i valjci su sve iz zatrke, sve poprečke i dužičke, samo tabali i presipali. Bio folklor, bilo to presecanje vrpce, nazdravilo se iz buklije, Mrkonjić kako stig’o rek’o da sve ima plane pre roka, prisutni izvođači (Preduzeće za puteve Beograd, Planum, Putevi Užice), pred tu veliku tablu sa slova i brojevi – na koju pisalo da je početak radova u julu 2010, a završetak u oktobru 2011. – tvrdo i svečano obećali da će deonica od 12,6 kilometara, od Uba do Nepričave, u punom profilu, a za koju, kako rečeno, Vlada izdvojila 73 miliona evra, biti urađena na vreme. Istina, sve to ličilo na poznato, jerbo su oni bageri, valjci, i ostali kamioni kiperi, odma’ po to svečano otvaranje, i dok nije počeo svečani ručak u Lajkovcu, koji Mrkonjić obavio pre roka, parkirani u ‘ladovinu.

Ali i u međuvremenu, mehanizacija otišla i iz ‘ladovine, na mestu svečanog otvaranja ostala samo trasa oguljene zemlje sa onu veliku tablu sa informacijama o poduhvatu, rokovima. To nekako došlo do medija, i stalo da se tuče kako radovi stali, kako nema ništa od posla, jerbo nije završena eksproprijacija zemljišta, čija je cena od 100 do 300 evra po aru. Na tu okolnost iz lajkovačke opštine objasnili da radovi ne kasne ni sekundu, u toku su pripremni radovi, seljaci kojima nije isplaćena nadoknada za zemljište su dali načelnu saglasnost da mašine mogu da uđu u njihove parcele, da se radovi rade na teritoriji ubske opštine gde na trasi ima guste šume, da se radovi rade u te guste šume, ako se nešto ne vidi ne znači da se ne radi, te da će izrada nadvožnjaka, koji će se vidi, na mestu svečanog otvaranja, u Nepričavi, početi u sredu, 18. avgusta, što bilo juče.

Međutim, preko brda, na ubskoj strani, vele da kod nji’ nema nikakvi radova jerbo nije završena eksproprijacija zemljišta, a što se tiče guste šume, kod njih kažu ima neke šume, ali tamo još nije zaš’o niko od ti’ izvođača i njihovu golemu i za čuti i videti mehanizaciju.

Tako stoje stvari sa gustom šumom na ubskoj strani. No, biće i izgleda da je ovde šuma još gušća. Naime, kako vele ti Poznavaoci prilika, ovde, na taj Koridor 11, ima i te političke borbe, ide Kongres SPS-a, između Dačića i Mrkonjića, koji previše samostalan i previše pre roka. Ti poznavaoci vele da predsednik Tadić, iako najavljen, nije, po signalu Dačića, doš’o na otvaranje radova, te da je Mrkonjić to uradio na svoju ruku. Još vele da će radovima upravljati novo javno preduzeće koje treba bude formirano u septembru, Autoputevi Srbije, kojim će, po odobrenju Dačića, e da bi se suzbio Mrkonjić, rukovode gospoda i stručnjaci iz Demokratske stranke. Sve ovo, jašta nego navodno, u funkciji tog pritiska na Mrkonjića da podnese ostavku, koji je partijskim drugovima na tu temu, jopet navodno, poručio, Najo ostavka, možete samo da me smenite.

Iz istog broja

Broj nedelje

3200

 

Društvena odgovornost

Kad bogati daju

J. Lazić

Vuvuzele u Guči

Foto nedelje

 

Novogovor

Inovacija

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu