Odnosi Pinka i Granda

TAKO JE POČELO: Saša Popović (harmonika) sa Lepom Brenom i Slatkim grehom / foto: arhiva vremena

Estradno robovlasništvo

Do raskida, a zatim ekspresnog pomirenja Televizije Pink i Grand produkcije došlo je zato što je Pink apsolutni centar moći domaćeg šou-biznisa, a direktor Granda Saša Popović apsolutni gospodar života srpskih folk-zvezda

Tri su velika čuda protresla Srbiju u utorak 3. avgusta. Krava Radomirke Timotijević iz sela Sopoćani otelila je tele s dve glave. "Kažu da se ovako nešto dešava jednom u dvadeset godina, ali bi takva telad odmah uginula, a ovo tele živi", rekla je Radomirka ističući da tele ne može da sisa jer mu smeta druga glava. Drugo čudo primetili su meštani sela Ivanje na planini Radan: na pojedinim delovima asfaltnog puta Lebane – Dobre Vode, automobil izbačen iz brzine sam kreće uzbrdo i to sve više ubrzavajući, prkoseći sili gravitacije. Dok je prva vest prošla gotovo nezapaženo, a veterinari brzo demantovali da je reč o neobičnoj pojavi, za drugu je dokazano da je optička varka. Treće je čudo, ipak, treslo Srbiju malo duže. Uređivački kolegijum Televizije Pink izdao je hitno i važno saopštenje u kom kaže da nakon decenije saradnje sa Grand produkcijom nijedan format ove kompanije neće naći svoje mesto u programskoj šemi TV Pink-a i da je saradnja prekinuta: "Kako su pregovori o novoj sezoni izašli iz okvira korektnosti poslovanja dugogodišnjih partnera i dotakli politiku ucenjivanja i nerealnih postavki, TV Pink saopštava da je prekinula svaku saradnju sa Grand produkcijom, ne želeći da podlegne pritiscima i da nastavi poslovanje na način koji nije primeren."

Sutradan, vest o prekidu saradnje između dve apsolutno dominantne kuće na srpskoj, ako ne i regionalnoj estradnoj sceni, bila je udarna u svim medijima. Prvo agencija Beta, a onda i svi ostali, prenela je da se Grand seli na Televiziju Foks, koja im je za petogodišnji aranžman navodno ponudila 15 miliona evra. Prva reakcija čelnika Foksa bila je da sve odmah demantuju, tvrdeći da Grandu nikada nisu dali nikakvu ponudu. Međutim, nekoliko dana kasnije, direktor marketinga TV Foksa Aleksandar Radoš pojasnio je za nekoliko medija ovu informaciju: "Grand nikad nije primio ponudu od TV Foksa u pisanoj formi, ali bili smo spremni da im damo velika sredstva koja bismo investirali u još kvalitetniji razvoj te produkcije. Nama je u svakom trenutku bilo jasno da TV Pink mora sve da učini kako bi zadržao temelj svoje televizije. U svakom slučaju smo spremni da sa Sašom Popovićem i njegovim sjajnim timom sarađujemo u budućnosti", rekao je Radoš.

RAZVOD I POMIRENJE: U sredu 4. avgusta sa svih strana dolazile su razne verzije o tome šta se zaista dogodilo, gde je puklo i šta će se sada dešavati sa Grandom, a šta sa Pinkom. Jedna od verzija bila je da nije Pink taj koji je odlučio da "otkači" Grand, već su čelnici producentske kuće doneli odluku da svoje formate povuku sa najveće komercijalne televizije u Srbiji, a da je onda Pink požurio da izda saopštenje, kako bi očuvao ugled i spasao se uloge ostavljenog partnera u ovom razvodu. Druga škola mišljenja, kojoj se priklanjaju oni upućeniji u estradne prilike, kaže da je verovatnije da su vlasniku Pinka Željku Mitroviću dojadile ucene direktora i suvlasnika Grand produkcije Saše Popovića, intervencije zbog televizijskih gostovanja pevača koji snimaju za druge kuće, primedbe na sadržaj emisija drugih produkcijskih kuća koje Pink emituje po istom principu kao i Grandove emisije, ali i otvoreno lobiranje za pojedine takmičare u rijaliti programu "Farma" koji producira Pink. Treća verzija, prema kojoj se niko ni sa kim nije posvađao, nego je reč o običnom marketinškom triku kako bi Grand ostao u žiži interesovanja u pauzi između dve sezone, zvučala je kao najverovatnija u svetlu činjenice da su se već sutradan Pink i Grand – pomirili. "Posle analize posledica odluke RTV Pink da prekine saradnju sa Grand produkcijom i sagledavanja burne reakcije javnog mnjenja, usledio je novi sastanak na kome je odlučeno da se saradnja RTV Pink i Grand produkcije nastavi pod uslovima koje je Pink nudio na početku pregovora", saopštio je lično Željko Mitrović u pisanoj izjavi za medije u kojoj je dodao i to da je Grand produkcija te uslove prihvatila kao dugoročniju i bolju opciju, a ne kratkoročnu koju je nudila TV Foks, a uz spremnost da na zahtev TV Pinka podigne kvalitet i kulturni nivo svih svojih emisija. U narednim danima, teorija po kojoj je čitav sukob fingiran u propagandne svrhe pala je u vodu, jer je pre svega Foks potvrdio da je pregovora sa Grandom bilo, a zatim je i Saša Popović otvorio dušu gotovo svim dnevnim novinama i ispričao šta se dešavalo do pomirenja.

Popovićeve ispovesti nisu pomogle javnosti da sazna šta se događalo iza kulisa prekida saradnje Granda i Pinka, ali su pokazale nekoliko stvari. Naime, ovo je prvi put da su se detalji o načinu na koji funkcionišu domaća estrada i šou-biznis prelili sa stranica tabloida u ozbiljnije medije. Takođe, prvi put su javno pomenute konkretne sume novca koje se vrte u samom vrhu estrade. Do sada su u javnost dospevali isključivo iznosi honorara estradnih zvezda za pojedinačne nastupe, cenovnici za komponovanje, aranžiranje i pisanje tekstova pesama. O najskupljim aranžmanima, poput ovog između Mitrovića i Granda, nikada nije bilo čak ni nagađanja. Ipak, upućeni u ovu vrstu biznisa kažu da je suma od 15 miliona evra koju je Foks navodno ponudio Grandu – prenaduvana i malo verovatna.

JUNAK NA JUNAKA: U jednom od intervjua koje je dao poslednjih dana, Saša Popović je otkrio da je u poslednjih godinu dana ekonomska kriza pogodila i Grand produkciju, da je pao prihod od prodaje CD-ova i sponzorskih ugovora. Osim toga, nakon što je ovog proleća otkrivena velika prevara sa SMS nagradnim igrama, Grand je ukinuo SMS licitacije, jedan od većih izvora prihoda ove kuće. Prema Popovićevim rečima, sve od čega se Grand finansirao, palo je na najniže grane. Ako se pažljivo isprati nit svega onoga što je Popović ispričao poslednjih dana, čini se da je hronologija sukoba i pomirenja sledeća: Grand posluje sa prihodima manjim nego ranije, za emitovanje svojih formata traži od Pinka veću sumu nego ranije, u tome stiže Foksova ponuda, kolika god ona bila, Popović traži od Pinka isti ili veći iznos, Mitrović to odbija i izdaje saopštenje kojim obznanjuje prekid saradnje.

Popovićeva verzija priče o pomirenju sa Mitrovićem otvara temu o tome ko su glavni centri moći u domaćem šou-biznisu. "Pomirenje sa Pinkom došlo je bukvalno u minut do 12. Željko Mitrović mi je rekao sledeće: ‘Sale, ulazimo u rat, za pola godine ili godinu dana prebrojaćemo mrtve sa obe strane, pa ćemo videti ko je profitirao, a ko izgubio.’ Znate, Pink je Pink, televizija sa najvećom gledanošću, ali verujte da bi Grand opstao u svakom slučaju, jer na čelu produkcije ima jednog Sašu Popovića koji bi sigurno našao najpovoljnije rešenje da i na drugim televizijama napravi ono što je uradio na Pinku." U ovom odgovoru na novinarsko pitanje, Popović je izrekao dve neosporne istine. Prva je da je Pink – Pink. Naizgled tautologija, ovo u stvari znači da je Pink televizija sa najvećom i najgledanijom mrežom u regionu, da pokriva čitavu bivšu Jugoslaviju, a preko satelita i ceo svet. Ovo poslednje od ključnog je značaja za svakoga ko pretenduje da se ozbiljno bavi folk-muzikom u Srbiji, jer se uspeh u ovoj sferi teško može zamisliti bez vikend-nastupa po gastarbajterskim diskotekama "od Aljaske do Australije". U tom svetlu istinita je izjava direktora produkcijske kuće Beoton Saše Mirkovića, koji takođe posluje sa Pinkom: "Isključivi centar moći u muzičkoj produkciji u Srbiji je Pink, koji u svom sastavu ima City records i Grand." Da postojanje Granda mimo Pinka nema baš mnogo smisla i da je reč o prirodnoj i čvrstoj simbiozi, indirektno potvrđuju i reči Saše Popovića iz intervjua "Večernjim novostima": "Logika je vrlo jasna, mnogo je teže ratovati sa Pinkom, naročito kada na čelu te vojske stoji Željko Mitrović." Osim toga, izjave odavno etabliranih folk-zvezda poput Ane Bekute, Dragana Kojića Kebe i Ere Ojdanića iz kojih se vrlo jasno vidi da su odahnuli nakon velikog pomirenja, svedoče o tome koliko je Pink moćan u estradnom svetu.

GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI: Druga neosporna istina iz Popovićeve izjave jeste egocentrično zapažanje da Grand ima jednog Sašu Popovića. Narodnjački bog, gospodar života i smrti na estradi, mag šou-biznisa, samo su neki od epiteta kojima upućeni časte bivšeg harmonikaša Slatkog greha, pratećeg benda Lepe Brene. On sam u intervjuima uvek osporava ovakve kvalifikacije, tvrdeći da nije babaroga, već samo dobar poznavalac posla, koji je prešao put od harmonikaša, preko kompozitora, pevača i voditelja do ovoga što je danas – suvlasnik i direktor najveće diskografske kuće na Balkanu. Počeo je kao suosnivač urednik u diskografskoj kući Zam, pokojnog Rake Đokića, menadžera Lepe Brene i Slatkog greha. Po sopstvenom priznanju, jedan je od tvoraca turbo-folka i ponosno ističe sebe, Željka Šašića i Ivana Gavrilovića kao pionire ovog muzičkog pravca. Sa Brenom nastavlja da vodi Zam i posle smrti Rake Đokića. Ovu kuću zajedno napuštaju u leto 1998. Iste godine, 3. decembra na TV Pinku je emitovan prvi "Grand šou". U to vreme, suprotno današnjim prilikama, Grand je plaćao Pinku da se pojavi u njihovom programu. Danas ima apsolutni monopol na folk-sceni Srbije i polako se širi i na pop-muziku, deo tržišta koji je postao slobodan otkako se kompanija Željka Mitrovića više posvetila drugim projektima, nego svojoj muzičkoj kući City records.

Poznati muzičari i drugi estradni poslenici koji ne rade ništa za Grand mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Ako je poznato da koreografije za njihove emisije radi Sonja Lapatanov, a mlade zvezde tehnikama pevanja podučava Maja Odžaklijevska, jasno je da Grand, odnosno Popović na spisku saradnika ima skoro svakoga ko se ikada pojavio na estradi. I verovatno skoro svakoga drži u šaci jer ponizan ton kojim poslednjih dana priča o Željku Mitroviću i saradnji sa Pinkom, vrlo lako prelazi u otvorenu demonstraciju sile kada se novinarska pitanja dotaknu konkretnih imena pevača Grand produkcije. Nakon što je tokom emitovanja "Farme" zapečatio sudbinu dvoje svojih pulena, Milene Ćeranić i Nemanje Stevanovića, a zatim stavio na led ili, kako sam kaže, "poslao na odmor" ovogodišnjeg srpskog predstavnika na Eurosongu Milana Stankovića, jednoj pevačici koja je snimila album za drugu kuću jer joj nisu odgovarali uslovi u Grandu, ali je odbijala da bilo šta ružno kaže o saradnji s njim, poručio je da su za nju vrata Granda zauvek zatvorena. Ukratko, Popoviću niko ne okreće leđa bez posledica, a vrata za sobom može da zalupi isključivo on.

Jedini prekid saradnje sa Popovićem koji se dogodio manje-više bezbolno, imao je Renato Henc, pevač iz Požarevca i učesnik četvrte sezone "Zvezda Granda". Henc je tokom ovog takmičenja, mimo pravila predviđenih ugovorom, sam sebi ugovorio nastup, a vest o tome stigla je do Popovića. "Presrećan sam, više ne moram nikog ništa da pitam. Ne moram da čekam menadžera da se smiluje da mi nađe tezgicu, pa da 300 evra delim na 30 dana. Mnogo više sam zarađivao pre nego što sam došao u Grand", ispričao je Henc za portal Vesti online u februaru ove godine, dodavši da je kao zvezda Granda jedva sastavljao kraj s krajem i da mu je dojadilo da odbija pozive za tezge zato što mu Grand zabranjuje da nastupa mimo njihove kontrole.

UGOVOR S ĐAVOLOM: A dokle ide Grandova kontrola nad pevačima potvrđuju i drugi izvođači ove kuće, naravno nezvanično: ugovori koje potpisuju nisu ni ugovori o delu, ni o privremenim i povremenim poslovima, već "producentsko izdavačko menadžerski". Ako je tačno ono do čega je "Vreme" došlo iz tri nezavisna izvora koji imaju sklopljene ugovore sa Grandom, onda pevači koji rade za ovu izdavačku kuću nemaju gotovo nikakva prava, a imaju sve obaveze prema ovoj produkciji. Pre svega, pevači nemaju nikakvog uticaja na izbor pesama koje će pevati, na način na koji će pevati i gde će se i kada pojavljivati. Čak i ako sami prave svoje pesme, njihova autorska dela ostaju u vlasništvu Grand produkcije. Jedina obaveza Granda koju ugovor predviđa jeste da pevačima prosleđuje pisma obožavalaca. Takođe, ugovorom nije predviđena mogućnost izostanka pevača sa nastupa. Ipak, kako kažu sagovornici "Vremena", ovo je jedina stavka koja se ne poštuje striktno, što će reći da je pevačima dozvoljeno da se povremeno prehlade ili da ih zaboli stomak.

Mogućnost da izvođač raskine saradnju sa Grandom ugovorom nije predviđena. Deo koji se odnosi na zarade posebno je interesantan. Pevači nemaju pravo na deo dobiti od prodaje svojih albuma, majica i drugih suvenira sa svojim likom. Jedini prihod Grandovih zvezda dolazi od nastupa i turneja. A prema rečima sve troje sagovornika "Vremena", ta zarada se deli na sledeći način: od sume koja se dogovori sa, na primer, vlasnikom restorana u Švajcarskoj za nastup jednog pevača, u startu se odbija deo za putne troškove, smeštaj i hranu. Od onoga što ostane, 20 odsto dobija menadžer koji je ugovorio tezgu, a ostatak se deli po pola između pevača i Granda, s tim što se i od onih pevačevih pola deo uzme kao ulaganje u njegov budući album. Izrada pesama za mlade zvezde je takođe zanimljiv deo priče: "Daju nam ono što im godinama stoji po fiokama, jer njih nije briga za naše karijere i kvalitet, samo je važno da nas ima što više i da od svakog kaplje pomalo love, a pošto nas je mnogo, mnogo je i para koje od nas zarade." Pevači Granda objašnjavaju kako uspevaju da dođu do kvalitetnijih pesama: "Grand nikad nijednu pesmu nije platio više od 2500 evra, a ako hoćeš dobru pesmu, moraš da daš bar 5000. Onda mi tajno odemo u neki studio, odnesemo 2500 evra koje skupimo ili pozajmimo od nekog, studio nam napravi pesmu, pa mi sa demo snimkom odemo kod Saše i pitamo ga da nam je kupi, pa on prihvati i da još 2500."

Ne uplaćuju im se nikakvi doprinosi, penziono osiguranje nemaju, a zdravstveno uplaćuju oni koji to sebi mogu da priušte. Deo novca od nastupa isplaćuje im se na račune, ali mnogo veći deo dobijaju na ruke. Međutim, ovaj deo priče prisutan je na celoj estradi i tu Grand nije izmislio ništa novo. "Ono što se radi u Srbiji ide preko računa i ja pretpostavljam da se na to plaća nekakav porez", kaže za "Vreme" Saša Mirković: "Međutim, Crna Gora, Bosna, Makedonija, dijaspora, to sve ide u kovertama."

Majka jedne popularne Grandove pevačice kaže za "Vreme" da je kivna zbog izrabljivačkog odnosa u kom se nalazi njena ćerka: "Gledam je na televiziji, u novinama, slušam Popovića kako priča da je u promociju te dece uložio stotine hiljada evra kad preračuna cenu sekunde na televiziji, a znam koliko smo se muž i ja zadužili da bi ona za svaki nastup i pojavljivanje mogla da ima drugu garderobu, jer im on ne dâ da se pojave u istoj odeći dva puta."

Čak i bivši saradnici Grand produkcije sa kojima je "Vreme" imalo prilike da razgovara, odreda odbijaju da bilo šta kažu zvanično i mole da im se ne objavljuju imena, jer smatraju da nikada ništa neće moći da urade u narodnjačkom poslu ako se zamere Popoviću. Uostalom, i on je sklon da se pomiri sa onima koje je odstranio iz Granda, ako proceni da od toga može da ima koristi. Tako se nedavno pomirio sa pomenutim Renatom Hencom, nakon što je ovaj u rodnom Požarevcu otvorio privatnu Televiziju Raj. Samo nekoliko dana ranije, Popović se izmirio i sa zvezdom narodne muzike Draganom Mirković. Višegodišnje ćutanje, nastalo iz ne baš jasnih razloga, prekinuto je u aprilu ove godine dogovorom da pevači Granda mogu da se pojavljuju u programima satelitske televizije DM sat čija je vlasnica Mirkovićeva. Slučajno ili ne, ova televizija popularna je u dijaspori. Otac momka koji je u jednoj od sezona "Zvezda Granda" stigao do drugog kruga, a onda ispao, kaže za "Vreme" da Popović ne propušta priliku da zaradi neki dinar ni od onih koji se u ovom takmičenju ne pokažu baš najbolje: "Moj sin je ispao i nastavio da peva po svadbama i tu mu je posao krenuo, počeo je lepo da zarađuje. Nekako je to stiglo do ljudi iz Granda, pa su ga zvali da opet radi za njih. Čuli smo da nije jedini, da oni svakog prate i paze ko je popularan u svom kraju. On još nije odlučio šta će. Ja bih s jedne strane voleo da on uspe i postane popularan, a sa druge, plašim se te mašine kad čujem kako se druga deca provode."

Ako se druga deca provode onako kako tvrde, onda je reč o kršenju nekoliko zakona države Srbije, Ustava i osnovnih ljudskih prava. Popović nije nesklon ni maltretiranju pevačica pred kamerama. Tokom "Farme" bio je iznenađujuće oštar i strog prema pevačici Mileni Ćeranić, koju je terao da peva iako se videlo da je zbog reakcija publike toj devojci najmanje do pevanja. U martu ove godine usred emisije "Narod pita" održao je predavanje dvadesettrogodišnjoj pevačici Tanji Savić jer je žvakala žvaku u studiju i naterao je da proguta žvaku. Na kraju, ostaje pitanje gde su svi oni zaštitnici ljudskih prava, ako je sve ovo tačno? Jer ako je tačno, onda je ovde reč o slučaju izrabljivanja ljudi koji su mladi, niskog obrazovanja, vezani ugovorima za koje i ne znaju da li su pravno validni, uhvaćeni u koštac sa moćnom i finansijski jakom mašinerijom. Ali to, naravno, ne zanima nikog, jer to je cirkus i estrada. A da se dešava u nekoj velikoj kompaniji koja se bavi nečim drugim, do sada bi se već neko javio da vrisne: mobing!

Privredno društvo

U registru privrednih društava Agencije za privredne registre, Grand production je zaveden kao društvo sa ograničenom odgovornošću čija je delatnost izdavanje zvučnih zapisa, a registrovano je za spoljno-trgovinski promet i usluge u spoljno-trgovinskom prometu. Članovi privrednog društva su Grand slam group DOO iz Beograda sa udelom od 51 odsto i Aleksandar Popović koji ima 49 odsto udela. Grand slam group je u istom registru zaveden kao privredno društvo sa delatnošću: nespecijalizovana trgovina na veliko hranom, pićima i duvanom. Članovi društva su sa udelima od po 50 odsto Slobodan i Fahreta Živojinović.

Iz istog broja

Posle hapšenja biznismena Tomislava Đorđevića

Tranzicione letnje čarolije

Dimitrije Boarov

Lik i delo

Miodrag Babić

Dragoslav Grujić

Iz ličnog ugla >> Kosovski špil – Nema keca u rukavu

Teret na Tadićevim leđima

Vladimir Todorić

Na licu mesta – Misterija Radan planine

Tamo gde je nebo palo dole

Slobodan Bubnjević

Poklon čitaocima »Vremena«

»Novine serbske«

R. V

Poskupljenja – hleb i mleko

Ko šta mesi i ko koga muze

Zoran Majdin

Novi poslovnik o radu Skupštine

Snajperisanje nezavisnosti

Vera Didanović

Referendum u Smederevu

Rafinerija razdora

Jelena Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu