Nedelja

H1N1

Kraj pandemije

Tačno četrnaest meseci nakon što je proglasila početak pandemije svinjskog gripa, Svetska zdravstvena organizacija je obznanila da svet više nije u opasnosti od opakog virusa. Direktorka SZO-a Margaret Čen izjavila je da je mišljenje Odbora za grip te organizacije da je pandemija "uglavnom prošla" i da svet više nije u šestoj fazi najviše uzbune od gripa. Čen je dodala da je virus H1N1 ušao u "postpandemijsku" fazu, što znači da se njegova aktivnost u svetu vratila na nivo koji se obično sreće kod sezonskog gripa.

Ova izjava trebalo bi da smiri strasti oko slučaja H1N1, gripa koji je izazvao planetarnu histeriju, ubio 18.449 ljudi širom sveta (i 137 u Srbiji) i bacio senku sumnje na dobre namere SZO-a i pojedinih farmaceutskih kuća, koje su se najviše zalagale za vakcinaciju koja je doživela debakl i u našoj zemlji.

Tri dana pre nego što je Srbija počela da razmišlja o odustajanju od daljnjeg snabdevanja vakcinama (10. januara ove godine), Zdravstvena komisija Parlamenta EU je jednoglasno donela Rezoluciju kojom zahteva transparentnu istragu o "slučaju H1N1" i odgovor da li je pandemija rezultat korupcije Svetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih naučnika.

Iako se njeno ime najčešće pominjalo, do danas nisu nađeni dokazi da je Margaret Čen namerno preuveličala opasnost od svinjskog gripa i proglasila lažnu pandemiju.

Što se nje tiče, "virus će verovatno nastaviti da izaziva ozbiljne infekcije kod mladih osoba i dece". Zbog toga je direktorka SZO-a 10. avgusta upozorila da zemlje treba da obrate pažnju na neuobičajene tokove infekcije virusom H1N1 i mutacije koje bi postojeće vakcine i lekove učinile nedelotvornim, iako je broj onih na bolničkom lečenju i smrtnih slučajeva znatno opao. Ona je apelovala da visokorizične grupe, kao što su trudnice, treba da nastave da se vakcinišu.

Početak nove ture vakcinacije protiv gripa tipa A (H1N1) u Srbiji se planira za 1. septembar. "Preporučuje se svima, a posebno novoj rizičnoj grupaciji – trudnicama i gojaznima", rekao je pre mesec dana predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa Predrag Kon.

Iz istog broja

Broj nedelje

12.354

Crna Gora

Državljanstvo para vredno

J. Jorgačević

Bela vrana

Foto nedelje

Energetika

Nuklearno Otkrovenje

Slobodan Bubnjević

Novogovor

Herostrat

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu