Nedelja

Novogovor

Vuvuzela

Na frekvencijama između 235 i 465 Hz svetom se širi monotoni zvuk od 120 dB, koji pravi vuvuzela, plastični rog dužine 65 cm. Tradicionalno, vuvuzela je pravljena od spiralnog roga kudua, i služila je da se hitno dozovu udaljeni saplemenici. U Južnoj Africi postoji spor oko toga da li onomatopejska reč vuvuzela potiče iz jezika naroda Zulu, od koga su navijači i ranije pozajmljivali ikonografiju i koreografiju, ili iz nguni dijalekta.

U Brazilu sličan instrument zovu korneta. I Nazaretska baptistička crkva polaže autorstvo na taj instrument.

Industrijska verzija vuvuzele je od 1960-ih pravljena od aluminijuma, poput truba za bicikle, a onda se prešlo na plastiku.

U Kejptaunu je navodno vuvuzela duga 35 metara trebalo da najavljuje početak svake utakmice, ali, na sreću, nije proradila. FIFA je predlagala da se vuvuzele, kao potencijalno oružje huligana, zabrane na stadionima, a neki kažu da od nje može i da se ogluvi. Sep Blater je, međutim, odgovorio da ne treba pokušavati sa evropeizacijom afričkog Svetskog kupa, jer je za Afrikance vuvuzela simbol fudbalskih stadiona, a fudbal – buka, uzbuđenje, igra, dreka i uživanje. Kao i za svakog, sem za nas.

U toj pučkoj vrevi ima nešto arhetipsko. Simbolički gledano, vuvuzela je srodnica trube, a po Alenu Gerbanu i Žanu Ševalijeu truba, sa pojavnim elementima neba, vazduhom, dahom i zvukom, najavljuje velike istorijske i kosmičke događaje, poslednji sud, napad, početak svečane ceremonije. Anđele često prikazuju kako sviraju u trubu. Stari Grci su za vreme dionizijskih svečanosti mislili da duvajući u trube boga mogu isterati iz močvara. Po Isusu Navinu, Jerihon je srušen zvukom trube.

Ne verujete u to? Držite se onog kolumniste koji je vuvuzelu nazvao instrumentom iz pakla. O tome se ponešto zna u Italiji, Francuskoj, Britaniji, Brazilu i Argentini koje su, kao i mi, ovog leta prerano poražene u "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu".

Kad kod nas nema Gudlaka Džonatana da, kao u Nigeriji, suspenduje gubitnike na dve godine, radi suočavanja, pokajanja i pomirenja!

Ima li bar biznismena koji bi uvezao taj tzv. notch (tesnac) filter za eliminaciju tog zvuka roja besnih pčela, zaglušujuće najezde skakavaca i rike krda ljutih slonova? Kažu da nešto tako ima BBC. Ili da bar od Kineza uveze jedno 7.000.000 čepića za uši. Pa nek zaradi koliko ‘oće.

Iz istog broja

Protest poljoprivrednika

Cena po kilogramu

M. R

Protest zbog trke bikova u Pamploni

Foto nedelje

međuvreme

Više od vesti

Bomba u Kosovskoj Mitrovici

R. V

Broj nedelje

32

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu