Nedelja

Protest poljoprivrednika

Cena po kilogramu

Članovi Asocijacije poljoprivrednika, u utorak 6. jula, blokirali su traktorima sedam regionalnih puteva zahtevajući da se reše problemi u srpskoj poljoprivredi, preneo je Tanjug. Saobraćaj nije blokiran jer su poljoprivrednici zatvorili po jednu saobraćajnu traku puteva.

Asocijacija poljoprivrednika zahteva da otkupna cena pšenice bude najmanje 15 dinara za kilogram, cena svinja od 140 dinara po kilogramu, mleka od 32 dinara po litru i junadi od 1,7 evra po kilogramu. Takođe se zahteva hitna obustava uvoza mleka i svinjskog i junećeg mesa na tržištu. Predstavnici Asocijacije zahtevaju i da im se omogući uvid u dugoročni plan i strategiju razvoja poljoprivrede, kako bi mogli da planiraju proizvodnju, ali i da se isplate neisplaćena podsticajna sredstva svima onima koji su podigli zasade, a nisu dobili novac.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin, dan ranije je u Kikindi, tokom obilaska poplavljenih domaćinstava govorio je da se neće mešati u formiranje cene poljoprivrednih proizvoda, ali je apelovao na otkupljivače da budu pravedni.

"Tražim od svih otkupljivača da uzmu u obzir da će im poljoprivrednici biti potrebni i sledeće godine i da je ova godina bila izuzetno teška, kao i da plate onako kako oni to zaslužuju", rekao je Dragin.

Predstavnici Asocijacije su istakli da višemesečni sastanci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu doveli ni do kakvih pomaka u rešavanju postojećih problema, te su primorani da protestima skrenu pažnju javnosti na težak položaj poljoprivrednika u Srbiji. Oni su dodali i da je za rešavanje problema neophodna bolja komunikacija i koordinacija resornog ministarstva i Ministarstva trgovine i usluga, ali i uključivanje države i Vlade Srbije.

Iz istog broja

Protest zbog trke bikova u Pamploni

Foto nedelje

međuvreme

Više od vesti

Bomba u Kosovskoj Mitrovici

R. V

Broj nedelje

32

 

Novogovor

Vuvuzela

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu