Meridijani

Peking

KINESKA CENTRALNA BANKA: Juan vrti svet / foto: reuters

Paritetna vrednost juana

Osetljivo-rizični evro malo je porastao u odnosu na dolar nakon što je kineska centralna banka signalizirala toleranciju juana u odnosu na dolar. Investitori očekuju da će to pozitivno uticati na globalno finansijsko tržište zato što je Narodna banka Kine odredila paritet dolar–juan. Paritetna vrednost juana je tako u utorak u ranim jutarnjim časovima u odnosu na dolar iznosila 6,7980 (dan pre toga 6,8275). Taj dan je, procenjuju mnogi eksperti na berzi, najvažniji u skorašnjoj istoriji krize. Narodna banka Kine je taj potez povukla posle najave kineske centralne banke tokom vikenda da će zauzeti fleksibilniju poziciju u politici kursa juana. Azijski hedž fondovi reagovali su munjevito kupovanjem evra, dok finansijski stručnjaci kažu da osnaživanjem juana može da se postigne balans na globalnom finansijskom tržištu. Stručnjaci procenjuju da će ohrabrivanje potrošnje u štednji sklonoj Kini dovesti do veće potrošačke moći njenih građana. Drugim rečima, Kinezi će postati veći potrošači nego što su bili do sada. Zbog toga, mnogi analitičari očekuju da će jači juan uticati na "globalnu pravičnost" i podržati osetljive valute kao što je evro.

Nasuprot mišljenju analitičara, ima nevernika. "Uopšteno, ljudi na tržištu veruju da centralni paritet neće dovesti do nekih većih promena, kao što je to bilo danas (utorak)", kaže jedan trgovac u Kini. "Verujem da je ovo sad-i-nikad-više." Oni veruju da nekoliko kineskih banaka stoji iza dolara tako što kupuju na štetu juana. Neformalni analitičari tržišta spekulišu da Kineska centralna banka orkestrira prodajom juana preko agenta da bi pokazala da zalaganje za valutnu fleksibilnost zapravo znači da juan može da oslabi ili da ojača, kako im se prohte. "Azijski hedž fondovi brzo su prodali zalihe evra sa kojima su trgovali par minuta ranije, kada su shvatili da je taj potez kineske banke mnogo blaži nego što su oni to zamišljali", kaže jedan viši diler na berzi u Japanu.

Iznenadnom odlukom da spusti vrednost juana u odnosu na dolar, Kineska centralna banka očigledno pokušava da ublaži očekivanja da će kineska valuta početi da raste, šaljući poruku da politika reformi valutnog sistema ne znači sigurnost jednostranih berzanskih pogodbi. Dileri na to kažu da taj potez Centralne banke doprinosi opštoj valutnoj nestabilnosti i smanjuje mogućnost jačanja juana u narednim mesecima. Vrednost azijskih valuta je porasla odmah nakon što je određen paritet dolara i juana u utorak ujutro, a slično je bilo i sa australijskim dolarom, čija je vrednost istog dana takođe skočila.

Takaši Močizuki

"Meridijane" priredila Biljana Vasić

Iz istog broja

Moskva–Vašington

Niko osim Rusa

RIA Novosti, International Affairs magazine

Istanbul–SAD–EU

Da li je prozapadna politika Turske propala?

The Armenian, Mirror Spectator

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu