Dodatno

Partnerstva

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO: Studenti FON-a na praksi u "Coca-Cola Hellenic"

Učenje kroz rad

Saradnja između privrede i obrazovnih institucija u razvijenim zemljama odavno nije novost. Kod nas su ovakvi oblici partnerstava još retkost, ali ima naznaka da će se i oni uskoro razviti

Pre godinu dana, prvi put u Srbiji, sklopljen je sporazum o saradnji jedne velike kompanije i jedne velike obrazovne institucije. Naime, 4. juna prošle godine, Predstavnici Fakulteta organizacionih nauka (FON) i kompanije CocaCola Hellenic Srbija potpisali su Memorandum o strateškom partnerstvu koji će studentima ovog fakulteta omogućiti da stiču stručnu praksu u multinacionalnoj kompaniji. Nevenka Žarkić-Joksimović, dekan FON-a, objasnila je tada da će studenti u svojim diplomskim i master radovima rešavati stvarne probleme kompanije kroz programe mentorstva sa menadžerima i sa realnim budžetima. Svečanom potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministarka za sport i omladinu Snežana Samardžić-Marković i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević, koji je pozvao i druge kompanije i fakultete da slede ovaj primer, budući da je, kako je rekao, Srbija mala zemlja, sa svetom se može takmičiti jedino kvalitetom. Mlađan Dinkić je predložio da se na svim fakultetima uvede obavezna stručna praksa. "Ako treba, država bi mogla i da stimuliše kompanije na ovakav korak", istakao je i dodao da je mladima u vreme krize posebno teško da nađu posao naročito imajući u vidu da će u narednih, kako je rekao, godinu ili dve, vrata javnog sektora sigurno biti zatvorena za nove kadrove pa se zato moraju okrenuti privatnom sektoru.

Na pitanje kako je došlo do ovog partnerstva i da li ima još ovakvih primera u Srbiji i regionu, Zoran Šarić, menadžer za selekciju i regrutaciju u CocaCola Hellenicu, kaže da saradnja privrede i univerziteta nije novost, ali se najčešće realizuje kroz programe praksi ili pojedinačne, nestruktuirane inicijative pojedinaca: "Partnerstvo CocaCola Hellenica i FON-a predstavlja jasno definisani program partnerstva koji se realizuje kroz šest vrsta aktivnosti. U njih su uključeni kako studenti tako i profesori i menadžeri, a interes je višestruk i obostran. Mi pratimo prakse u drugim zemljama, ali po našim saznanjima u regionu nema primera tako sveobuhvatne saradnje kao što je ova između FON-a i CocaCola Hellenica."

Godinu dana kasnije, vreme je za sumiranje prvih rezultata partnerstva između FON-a i CocaCola Hellenica. Kroz šest programa saradnje, za prvih godinu dana prošlo je oko 500 studenata. Programi saradnje o kojima je reč a čija realizacija još traje su: "Studentske prakse", "Menadžeri na fakultetu", "Obilasci pogona", "Stvarni projekti", "Istraživački i diplomski radovi" i "PR kampanja".

Zahvaljujući programu "Studentske prakse", deset studenata FON-a uključeno je u praktičan rad na projektu poboljšanja operativne efikasnosti "Excelence Across the Board" u sektorima proizvodnje i prodaje. Cilj ovog programa je unapređenje znanja i veština studenata iz oblasti praćenja performansi na operativnom nivou, primena znanja optimizacije, planiranja i poboljšanja operativne efikasnosti. U sektoru prodaje rad na projektu mapiranja objekata i reorganizacije ruta – putanje obilaska terena komercijalista prilikom posete prodajnim objektima. U proizvodnji, poboljšanje operativne efikasnosti sistema kroz praćenje vremena, pokreta, kao i izrade kataloga za operacije i mašine.

Program "Menadžeri na fakultetu" sastoji se od četrnaest predavanja koja na FON-u studentima menadžmenta drže stručnjaci iz različitih oblasti. Do sada je ova predavanja odslušalo 230 studenata druge godine studija menadžmenta.

Verovatno najinteresantniji od svih šest jeste program "Stvarni projekti", budući da studenti koji u njemu učestvuju imaju zadatak da rade na pravim projektima i zadacima sa kojima će se sretati u budućnosti, pa tako kroz ovaj program stiču najviše prakse. U periodu od šest meseci, od jula do decembra prošle godine, tim od šestoro studenata imao je zadatak da u potpunosti osmisli plan lansiranja novog proizvoda na tržište. U ovom slučaju bila je reč o energetskom napitku "Ultra energy". Projekat je od studenata zahtevao aktivnosti pripreme projekta, planiranja kampanje, saradnju i usklađivanje rada sa kompanijom The CocaCola, CocaCola Hellenicom, agencijama uključenim u projekat, studentskim organizacijama i fakultetima. Plan je prezentovan bordu menadžmenta koji ga je ocenio kao uspešno osmišljen i profesionalno predstavljen, nakon čega je u potpunosti sproveden. Po okončanju projekta, jednom od šestoro učesnika, Ivanu Stojanoviću, studentu završne godine, ponuđena je "graduate" pozicija u kompaniji.

Još jednog novozaposlenog CocaCola Hellenic dobio je zahvaljujući drugom projektu u okviru ovog programa. Oblast projekta bila je upravljanje prodajom i marketingom, a učesnici, 31 student FON-a, bili su uključeni u osmodnevni projekat prodaje namenjen ponovnom lansiranju novog pakovanja Fresh&CO sokova. Na teritoriji čitave Srbije studenti su imali priliku da rade na terenu, kako bi se na munjevit način marketinški podržala kampanja novog proizvoda. Studenti su imali priliku da dobiju teorijsku obuku o ideji i značaju projekta i da učestvuju u aktivnostima na terenu. Jedan od njih, Srećko Pavković, zaposlen je u CocaCola Hellenicu u službi kredit kontrole. Za manje od tri meseca napredovao je na poziciju analitičara u sektoru finansija. "Svi programi su napravljeni prema potrebama i jedne i druge strane", kaže Šarić. "Svaki od njih doprinosi kako razvoju mladih tako i razvoju našeg sistema. Izdvojio bih kao interesantan i inovativan program Real Case u kojem se studentima daju realni projekti, stvarni budžet i u kojima oni sarađuju sa našim menadžerima u višemesečnom radu. Studenti tako imaju priliku da učestvuju u planiranju, realizaciji i praćenju efekata projekta na kom su učestvovali, dok CocaCola Hellenic ima mogućnost da unapredi svoje poslovanje svežim idejama i entuzijazmom mladih i kreativnih ljudi kakvi su studenti FON-a." Objašnjavajući zašto je i kako izbor pao baš na Fakultet organizacionih nauka, Šarić kaže da su se iskustva njegove kompanije kroz dugogodišnje prisustvo, kao i rast i proširenje poslovanja, sa diplomcima Fakulteta organizacionih nauka pokazala kao veoma pozitivna: "Znanja i iskustva koja studenti stiču na FON-u izuzetno su primenljiva u sistemu kakav je CocaCola Hellenic. Takođe, FON je veoma otvoren za razne vrste vannastavnih aktivnosti pružajući studentima mnogo više od zvaničnog akademskog programa. U ovim aktivnostima smo videli šansu i prepoznali nove mogućnosti i za FON i za CocaCola Hellenic."

Ovakav vid saradnje obrazovnih institucija i velikih kompanija treba da ima pozitivne efekte na oba partnera. Prvih godinu dana saradnje FON-a i CocaCola Hellenica to potvrđuju. Sa jedne strane, studenti kroz praksu stiču dragoceno iskustvo, upoznajući se sa radom u velikom sistemu, ustrojenom po svetskim standardima, upoznaju se sa načinom poslovanja i pravilima rada, tako da ih, kada završe fakultet i zaposle se, ne čeka šok od novih "pravila igre" sa kojima se nikada ranije nisu sreli. S druge strane, kompanije koje se odluče na ovakav vid saradnje dobijaju svežu energiju, nove ideje i mlade kadrove.

Grad sledi primer

Studenti Univerziteta u Beogradu prvi put ove godine imaće šestomesečnu radnu praksu u gradskim javnim i komunalnim preduzećima, kako bi stekli iskustvo i usavršili znanje, što će im omogućiti da nakon završetka studija brže dođu do posla.

Ovo je, između ostalog, precizirano Protokolom o saradnji u projektu "Radna praksa u javnim i komunalnim preduzećima" između Grada i Univerziteta u Beogradu, koji su 7. aprila ove godine u prostorijama Postrojenja za prečišćavanje vode na Bežanijskoj kosi, potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i rektor BU-a prof. dr Branko Kovačević.

"Svaki moderan školski sistem ima deo praktičnog rada i to je ono što je nedostajalo našem sistemu obrazovanja. Kad završe fakultet, osim teorijskog znanja, studenti moraju da znaju i neki zanat, koji će im omogućiti da brzo nađu posao na tržištu rada. Mi to ne možemo sami da uradimo. Važna karika u celom obrazovnom sistemu je i privreda. Ovo će biti obostrani interes: studenti će steći praktično znanje, firme će dobiti najbolje studente, a osim što će ih obučavati, najbolje od njih moći će i da zadrže. A najvažnije od svega je da stimulišemo našu decu da nakon studija ostanu u našoj zemlji", izjavio je Kovačević nakon potpisivanja Protokola.

Iz istog broja

Upis u srednje škole

Teška odluka

Jelena Jorgačević

 

Vesti

 

Obrazovanje za XXI vek (8)

Odlučiti pametno

uređuje Jovana Gligorijević

Ogledni obrazovni profili

Kako tržište kaže

Jelena Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu