Kultura

 

Scena

Desankina nagrada: Pevanje od integriteta

Ovogodišnja prestižna pesnička nagrada, koja nosi ime Desanke Maksimović, a koja se dodeljuje za celokupno pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji, uručena je u nedelju 16. maja, u Brankovini kod Valjeva, pesnikinji Mirjani Stefanović (1939, piše i knjige za decu, te radio i TV drame).

Obrazlažući nagradu, predsednica žirija, pesnikinja Radmila Lazić, na svečanosti dodele nagrade istakla je da se Mirjana Stefanović u poeziji pojavila 60-ih godina prošlog veka, te da je predstavljala prvi urbani ženski pesnički glas srpske poezije. Njeno pesničko delo do sada nije doživelo adekvatnu recepciju i, dodeljujući joj ovu nagradu, žiri je imao na umu skretanje javne pažnje na delo ove pesnikinje i revalorizovanje njenog mesta u srpskom pesničkom korpusu. Zato žiri ističe značaj ovog trenutka za srpsku poeziju, da se jedno nesumnjivo osobeno i moderno pesničko delo inkorporira u nacionalni pesnički kanon, kako bi se kanon učinio manje konzervativnim i mizoginim.

Pesnikinja Lazić, koja je bila jedina žena pesnik među dobitnicima Desankine nagrade (Simović, Miodrag Pavlović, Raičković, Bećković, Rajko Petrov Nogo…), o pesnikinji Stefanović je rekla i da njeno pevanje predstavlja odstupanje od stereotipa o ženskom pisanju, kao i da je njena poezija daleko od svakog uzvišenog pojanja na izlizane pesničke teme. Poezija Mirjane Stefanović je subverzivna, ona razobličava i demistifikuje, koristi ironiju, autoironiju i sarkazam za podrivanje autoriteta, dogmi i svakojakog slepila. Ona je svoj pesnički put započela pesmama mladalačke vitalnosti i urbanog prosedea, da bi u središnjem pesničkom opusu pisala pesme ekspresivnog izraza i nadrealističkih situacija, a o svetu kao pozorištu apsurda i surovosti. Taj svet apsurda je u najnovijim knjigama postao konkretan i surov svet naših života.

U poslednjim knjigama, naglasila je pesnikinja Radmila Lazić, naročito u knjizi Pomračenje, svoj dar za ironijsko-satirične uvide ona je upotrebila na specifičan način kritikujući naše ratne i poratne sunovrate, pa je ta knjiga redak primer celovitog antiratnog angažmana u srpskoj poeziji, i može biti da je baš zato od književnog establišmenta uglavnom prećutana. Pesništvo Mirjane Stefanović, osim što predstavlja promenu ženske pesničke paradigme, može se smatrati i pevanjem od integriteta, ljudskog i pesničkog, po čemu je srodna najplemenitijoj pesničkoj vertikali Desanke Maksimović.

Nagrada, koja je pesnikinji Stefanović uručena u Brankovini, gde je sahranjena Desanka Maksimović, sastoji se od plakete, statuete slavne pesnikinje, koju je uradio Aleksandar Zarin, i novčanog iznosa. Dobitnici će biti štampana knjiga izabranih i novih pesama, o njenom pesništvu će biti održan naučni skup, a tekstovi sa njega objavljeni u posebnom zborniku.

D. T.

Iz istog broja

Još jedan film o Robinu Hudu

Šibicar brani Englesku

Muharem Bazdulj

Izložba – "Ženska strana", Muzej istorije Jugoslavije

Heroine borbe, rada i progresa

Sonja Ćirić

Koncert

Lobo(s)tomija

Dragan Kremer

Peti Festival osuđeničkog stvaralaštva

Kad General recituje

Dragan Todorović

TV manijak

Pošto je evro na farmi?

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu