Mozaik

foto: jovan eraković

Nautički turizam, regate, manifestacije

 


Nautički turizam

Skoro trećina stranih turista koji posete Beograd dođe Dunavom, a broj turista koji plove Dunavom se svake godine uvećava za petinu. Prošle godine je, na oko 400 brodova, Dunavom u Srbiju doplovilo 50.000 turista. Najbrojniji su turisti iz Nemačke, SAD, Francuske, Skandinavije. Novi Sad i Beograd su, zbog specijalnog režima pristajanja stranih putničkih brodova, jedina odredišta u Srbiji. Oko 90 odsto turista dolazi na organizovanim krstarenjima, velikim putničkim brodovima, kruzerima. Broj individualnih plovila je mali, problem za individualce je nedostatak kvalitetnih marina i privezišta, nabavka goriva, servisi, nedostatak informacionih centara za navigaciju za one koji individualno plove.


Regate

foto: jovan eraković

Internacionalna Dunavska regata je najveća i najduža (2080 kilometara) regata na svetu. Kreće iz nemačkog grada Ingolštata, završava se u bugarskom gradu Silistri, i traje više od dva meseca. Dozvoljeno je učešće kanuima, kajacima i čamcima bez motora. Učesnici kampuju u određenim etapnim mestima, a najduža etapa (31 kilometar) nalazi se u Srbiji, od Smedereva do Velikog Gradišta. U regati učestvuju turisti iz velikog broja zemalja, a u veslanju se dnevno provodi od osam do deset sati.

Pored Dunavske regate, poslednjeg vikenda u julu, na delu Dunava od Tekije do Kusjaka, pored Kladova održava se Đerdapska regata. Traje tri dana, a učestvuju plovila bez motora.


Manifestacije u Podunavlju

Februar – Kobasicijada u Bačkoj Palanci, Lovački bal u Bačkom Monoštoru.

Maj – Sirijada u Titelu, festival kulena u Bačkom Petrovcu.

Jun – etno-festival i fijakerijada u Odžacima, karneval cveća u Beloj Crkvi, manifestacija Blago Dunava u Golupcu, koja ima za cilj da promoviše ruralni turizam, proizvode rečnog i nautičkog turizma, kućne radinosti i starih zanata.

Jul – Exit u Novom Sadu, Svadba nekad i sad u Kulpinu, Apatinske ribarske večeri, Kovinska rakijada.

Avgust – Bački kotlić u Baču, Zlatna bućka Đerdapa (Tekijska bućka) u Tekiji, turistička I ribolovna manifestacija.

Septembar – Karlovačka berba grožđa u Sremskim Karlovcima.

Iz istog broja

Kulturno mapiranje Dunava (IV) – Vodič niz Dunav

Dunavske male i velike istorije

Momir Turudić, Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu