Lik i delo

Radmila Hrustanović

Razrešena pomoćnica gradonačelnika Beograda

Osnovni podaci: Radmila Hrustanović, do udaje Dokmanović, rođena je 25. novembra 1952. u Beogradu, gde je pohađala osnovnu i srednju školu. Otac i majka su nosioci Partizanske spomenice. Kada je njen otac, oficir, 1971. godine dobio premeštaj, odselila se u Sarajevo gde je završila Pravni fakultet, a potom je 14 godina provela u Saveznom izvršnom veću. U advokate je otišla 1992. godine. Udala se 1977. i ima dva sina.

Slobodno vreme: Igra tenis, pliva, zimi skija i kliza. Ipak, najveća strast su joj trke Formule 1 i fudbal.

Kolekcionar lutaka, prvu lutku dobila je od fudbalske zvezde Stjepana Bobeka 1956. Lutke su joj i danas slabost. Muž joj ih donosi sa putovanja, a sinovi kad hoće da je obraduju.

Ada Ciganlija: "Tamo se najlepše osećam. A prizor ušća Save u Dunav dovodi me do ushićenja. Zbog te scene često zažalim što nisam slikar."

Priznanja: Počasni član udruženja vozača Beograda, Orden italijanske zvezde solidarnosti na nivou viteza, za doprinos promovisanju italijanske kulture.

Politička karijera: Politikom je počela da se bavi krajem osamdesetih, kada se učlanila u Reformsku stranku Jugoslavije i Građanskog saveza Srbije od osnivanja, (bila jedan od potpredsednika GSS-a). U oktobru 2004. iščlanila se iz GSS-a, da bi postala nova članica Demokratske stranke. "Svoju odluku sam dobro analizirala. Pred izbore GSS nije imao definisanu strategiju niti cilj. Posle 12 godina i tužna sam i razočarana u stranku u koju sam uložila mnogo."

Jedna je od osnivača Ženske političke mreže u Srbiji (februar 2000).

Zašto je političar: "Bila sam sasvim zadovoljna poslom advokata, a politikom sam se, od početka devedesetih, bavila uzgred, iz potrebe da se ovde nešto promeni."

Karijera: Posle osmogodišnjeg iskustva u advokaturi, prešla je u politiku. Od 1996. do 2000. bila je članica Izvršnog odbora Zvezdara (Koalicija "Zajedno"). Od oktobra 2000. je članica IO Skupštine grada Beograda, zadužena za imovinsko-pravne poslove, građevinsko zemljište i informisanje. Istovremeno, sedam meseci je vršila dužnost direktorke Studija B. U to vreme otpustila je tadašnjeg direktora i budućeg ministra informisanja Dragana Kojadinovića – zbog nepoštovanja radne obaveze. Od juna 2001. do novembra 2004. bila je predsednica Skupštine grada Beograda (gradonačelnica). Radila je uz moto "Brinuću o Beogradu kao o svojoj kući". Kada je napustila tu funkciju, rekla je: "Uradili smo više nego što je bilo planirano. Napravili smo pristojan grad sa nadom. Beograd danas ima svoju perspektivu i viziju." Od 2004. do decembra 2007. je zamenik gradonačelnika Beograda, od tada do 2010. je pomoćnik gradonačelnika za razvoj i međunarodnu saradnju.

Imovinska karta: "Dva stana, površine 60 i 90 kvadrata. Ima i tri lokala ukupne površine 55 kvadratnih metara stečena 1992. i 1996. godine, kao i splav-kućicu na Adi Ciganliji. Vlasnik je "fijat stila" iz 2001. godine.

Šta je rekla posle razrešenja: "Imala sam izuzetnu čast i zadovoljstvo da skoro punih deset godina radim za Beograd. Trudila sam se da radim korektno, pošteno, najbolje što umem."

Pouka: "Nisam se bavila i ne bavim se politikom da bih opstajala. Imam čist obraz i vrlo lake odgovore na mnoga teška pitanja."

Iz istog broja

40 godina Studija B

Dobri duh protiv brojnih razbojnika

Vera Didanović

Zdravstvo – Operacija srca

Gužva na listi čekanja

Jasmina Lazić

Intervju – Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova

Niko ne može sam protiv organizovanog kriminala

Miloš Vasić

Srpska izvozna privreda u 2010.

Tuđe hoćemo, svoje nemamo

Biljana Pavlović, Nikola Lazić, Uroš Urošević, Zoran Maksimović i Dragan Gmizić

Tržište naftnim derivatima – Jeste skupo, nije najskuplje

Formula monopola i njegova cena

Zoran Majdin

Izbor poverenika za ravnopravnost

Siguran glas

Ivana Milanović Hrašovec

Susret u Briselu

Mramor, kamen i železo

Dejan Anastasijević

Srpsko-hrvatski odnosi

Opatijski kurs

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu