Meridijani

Holandija

VLADA PALA NA AVGANISTANU: Premijer Jan Peter Balkenende

Neželjena misija

Posle saopštenja da je vlada pala, holandski premijer Jan Peter Balkenende najavio je povlačenje holandskih vojnika iz Avganistana do kraja ove godine, rekavši da će ovaj potez možda ponukati neku od zemalja koje imaju svoje vojnike u toj zemlji – uključujući članice EU, da razmisle i učine isto. Konzervativni lider je to izgovorio dan nakon što je objavio svetu da je njegova vlada pala zbog neslaganja oko zahteva NATO-a da se misija holandskih vojnika u Avganistanu produži posle isteka roka u 2010. godini. Holandija je među deset zemalja koje imaju najviše vojnika u Avganistanu, gde je do sada poginuo 21 holandski vojnik. Trenutno je oko 2000 vojnika raspoređeno u avganistanskoj provinciji Uruzgan, i oni bi već u avgustu trebalo da počnu da se vraćaju kući.

Međutim, holandska unutrašnja politička eksplozija može da ima šire implikacije u redovima NATO-ove avganistanske misije. Nepopularan među širokom evropskom publikom, NATO lako može da se suoči sa nedostatkom političke podrške vojnoj misiji u Avganistanu. Osim toga, postoji tenzija između zemalja-učesnica u toj "misiji" zato što je Nemačka, koja ima treći po veličini vojni kontingent pored Velike Britanije i SAD, rasporedila svoje vojnike uglavnom u manje rizičnim, severnim delovima Avganistana, dok se najžešće borbe vode na jugu.

Francuska, koja ima nešto više od 3000 vojnika u Avganistanu, saopštila je prošlog meseca da nema nameru da šalje još svojih vojnika. Najveći broj poginulih u Avganistanu za sada beleži Engleska: više od 100 tokom prošle godine. Premijer Balkenende kaže da je Holandija prva zemlja koja je zauzela čvrst stav da ne želi produženje bilo kakve aktivnosti svojih vojnika u Avganistanu posle kraja 2010. godine. To što je Holandija za sada usamljena u tome, premijera "boli", ali se isto tako i nada da će se Holandiji pridružiti druge zemlje.

Ovaj potez holandske vlade neće mnogo usrećiti američkog predsednika Baraka Obamu, koji je pritiskao zemlje Evropske unije da se sa više entuzijazma i povećanim vojnim kapacitetima uključe u rat u Avganistanu. Poznato je da je Avganistan prioritet njegove spoljne politike, te stoga njemu ne odgovara da zemlje preko Atlantika izvlače svoje vojnike posle isteka vojnog roka, odnosno da poslušaju savet holandskog premijera. Jedan od zvaničnika NATO-a, Mark Sedvel, odbacio je mogućnost da bi druge zemlje mogle da slede holandski primer. "Ne možemo da pretpostavimo da će, ako jedna zemlja nešto odluči, i druge isto tako uraditi. Svaka zemlja ima svoju specifičnu političku situaciju."

Onor Mahoni

Iz istog broja

Italija

Privremeno zatvaranje pogona

The Wall Street Journal

Turska, Istanbul

Malj i kavez

Today’s Zaman

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu