Meridijani

Italija

NEIZVESNA BUDUĆNOST: Protest radnika Fijata

Privremeno zatvaranje pogona

Italijanski proizvođač automobila Fijat odlučio je da zatvori svoje pogone u šest italijanskih gradova zbog recesije i manje tražnje njihovih proizvoda. Zbog te odluke, 30.000 radnika (od ukupno 90.000 zaposlenih u matičnoj zemlji) ostaće privremeno na "minimalcu", ali će to pomoći kompaniji da smanji troškove. Fijat je najavio zatvaranje svojih postrojenja u januaru i pozvao se na model isproban u prošlosti. Naime, Fijat je tokom protekle godine u više navrata zatvarao svoja postrojenja da bi sprečio gomilanje zaliha automobila, ali ovo je prvi put da je proizvodnja prekinuta u svih šest pogona istovremeno. Glavni razlog je taj što se predviđa da će ove godine prodaja pasti za 350.000 vozila u odnosu na prošlu godinu

Odluka rukovodstva Fijata da zatvori sve fabrike u Italiji na dve nedelje nije naišla na oduševljenje sindikata. U pojedinim postrojenjima, kojima preti zatvaranje ili otpuštanje radnika, već su počele obustave rada. U mestu Pratola Seri, kod Avelinja, gde se proizvode motori za Fijatova vozila, radnici su se sukobili sa pripadnicima bezbednosnih snaga. Ispred svih Fijatovih postrojenja u toku su demonstracije od kada su planovi obelodanjeni, a predstavnici sindikata zatražili su sastanak sa menadžmentom kako bi razgovarali o budućnosti firme. U toku su pregovori sa vladom da se do kraja 2010. godine zatvori postrojenje na Siciliji, zbog čega su radnici stupili u štajk. Ali, to nije navelo rukovodstvo Fijata da promeni planove.

Portparol Fijata rekao je da će fabrike biti zatvorene do prve nedelje marta, a da je prošlogodišnje privremeno zatvaranje pogona dovelo do bolje prodaje. Razlika u odnosu na prošlu godinu jeste u tome što je sada zatvoreno svih šest pogona u isto vreme. "Ako bismo sada odustali od planova, 2010. godina bila bi veoma teška." On tvrdi da je zatvaranje pogona neminovnost, dodajući da je prodaja automobila u 2009. bila "veštački održavana". Prema njegovim rečima, Fijat je imao "vrlo dobar januar, ali su ti prodati automobili naručeni prošle godine". Kompanija Fijat je prodala u 2009. godini ukupno 2.158.010 svojih proizvoda, a njen udeo na tržištu Italije je oko 30 odsto.

Francuska, Britanija i Španija i dalje imaju podsticajne programa za proizvođače automobila, dok su Italija i Nemačka odustale od te vrste pomoći. Uprkos ekonomskoj krizi, podsticajni programi sprečili su veliki pad prodaje automobila u Evropi tokom prošle godine, izvestila je Evropska asocijacija proizvođača automobila. U odnosu na 2008. godinu prodaja automobila pala je za samo 1,6 odsto, tvrdi asocijacija, dok će prema nekim drugim predviđanjima, u 2010. prodaja automobila pasti za 10 odsto.

Džil K.

Iz istog broja

Turska, Istanbul

Malj i kavez

Today’s Zaman

Holandija

Neželjena misija

EU Observer

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu