Nedelja

Napad na Velimira Ilića

foto: tanjug

Udarac iz više uglova

Nedavni napad na narodnog poslanika Velimira Ilića bio je prva tačka na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost. Glavni zaključci su da je lideru Nove Srbije (NS) izdata dozvola za nošenje oružja, a protiv njegovog napadača pokrenut krivični postupak za nasilničko ponašanje na sportskim priredbama i javnim skupovima. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je na sednici Odbora da nasilje na političkoj sceni mora biti iskorenjeno i da bezbednost svih građana, uključivši i funkcionere, spada u resor policije.

Potom je direktor policije Milorad Veljović pročitao zapisnik sačinjen posle napada na Velimira Ilića. Precizirao je da je tada priveden Dejan Stojadinović (35), koji se na saslušanju, obavljenom u prisustvu branioca po službenoj dužnosti, branio ćutanjem.

Na Odboru je spomenuto i ranije ponašanje Dejana Stojadinovića, čijim se likom i delom mediji neumorno bave.

Pre osam godina protiv Stojadinovića je podneta prijava zbog nanošenja teške telesne povrede, 2005. godine protiv njega je pokrenut postupak zbog narušavanja reda i mira, da bi 2007. bila raspisana poternica zbog izbegavanja vojnog roka. Nepune dve godine je radio kao konobar na Kritu. Pre oko nedelju dana u Smederevskoj Palanci, gde je prijavljen, podneo je zahtev za izdavanje pasoša. Tada mu je uručen poziv da se javi policiji zbog raspisane poternice.

A onda je 5. februara usledio napad na lidera NS-a Velimira Ilića. U centru Beograda, dok je Ilić davao izjavu novinarima povodom akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Stojadinović je počeo da mu dobacuje. Zatim ga je, u prisustvu policije i aktivista Nove Srbije, gurnuo i udario pesnicom u glavu. Nakon napada, Ilić je ostao na nogama, zažalivši što nije poneo pištolj. "Smejali ste se, mnogi od vas, kad sam rekao da nosim oružje. Evo, sad nisam poneo pištolj. Zar je greh ovakvog huligana lišiti života, je li greh to, kad on mene rešava mog života? On me udara javno pred policijom, na dva metra, i to mučki prilazi otpozadi i udara me u rez gde sam operisan", kazao je tom prilikom. Noć je proveo u Kliničkom centru, gde su ga posetili Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić i Rade Bulatović.

Javni zvaničnici kao i opozicioni lideri odmah su osudili napad, svako iz svoje perspektive.

Iz Srpske napredne stranke saopšteno je da će oni insistirati na zbijanju opozicionih redova da bi se zajednički odbranili od fizičkih, političkih i medijskih napada nedemokratskog režima, a Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije, kazao je da je "licemerno govoriti o uspehu demokratije u Srbiji dok se fizički i medijski vrši nasilje nad predsednicima opozicionih stranaka".

Javila se i Liberalno demokratska partija (LDP) ističući da je nasilje neprihvatljivo i da "svaki građanin, pa i Velimir Ilić, mora uživati zaštitu telesnog integriteta".

Velimir Ilić smatra da je napad politički motivisan, a da je razlog to što je u poslednje vreme otvorio nekoliko afera, uključivši onu o Zagrebačkoj banci, gde je Srbija izgubila 3,2 milijarde vlasničkog kapitala.

U intervjuu datom "Večernjim novostima" zaključio je da vlastima odgovara "ovakav slučaj" jer se pažnja javnosti preusmerila na njega umesto na aktuelne štrajkove i informacije da je država u vezi sa organizovanim kriminalom.

Sumnju opozicije da je Dejan Stojadinović simpatizer režima izazvala je i tetovaža pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića na ruci napadača. Međutim, ako je verovati Fejsbuku, Stojadinović je poprilično ljut i na Borisa Tadića i na Čedomira Jovanovića. Međutim, gaji nežne emocije prema dramskoj spisateljici i članici LDP-a Biljani Srbljanović, nazivajući je svojom pravom ljubavlju.

Na društvenoj mreži Fejsbuk takođe su osnovane grupe Stojadinovićevih obožavalaca kao i onih koji mu žele zlo. (Ovi prvi se pozivaju na svima poznato nasilničko ponašanje Velje Ilića.)

Izgleda, nikad kraja ljudskoj (srpskoj) potrebi da se dele na "za" i "protiv" nečeg, čak i kada je o nasilju reč.

Iz istog broja

Broj nedelje

5

Prijavljivanje imovine

Svi podležu zakonu

j. j

Slovačka

Srbi manjina

Novogovor

Eskort

Aleksandar Ćirić

Sujeverje

Smrtonosni vrapci i upala jajnika

J. Gligorijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu