Potera za Darkom Šarićem

Međunarodni narko-kartel: Dve tone zaplenjenog kokaina u Južnoj Americi

Presecanje balkanskog lanca

Intenzivna akcija srpskih službi bezbednosti u saradnji sa kolegama iz EU, SAD i regiona trebalo bi da dovede do raskrinkavanja jedne od najvećih kriminalnih grupa na Balkanu

Gosti u snobovskom kafiću Paskući na Terazijama u centru Beograda bili su zapanjeni kada je ekipa specijalaca upala u ovaj lokal pre izvesnog vremena. Mnogima je šoljica sa espresom ispala iz ruke dok su dobro naoružani uniformisani muškarci pretraživali mesto na kome se skuplja klijentela koja voli da popije skupo piće.

Darko Šarić

Kasnije smo saznali da je policija ne više od deset mesta u Beogradu i nekim drugim gradovima u Srbiji pretresala objekte koji se nalaze na bilo koji način u vezi sa odbeglim Darkom Šarićem (40), koji je označen kao jedan od najvećih narko-bosova u Evropi i osumnjičen da je bio jedan od organizatora prebacivanja 2,2 tone kokaina iz Urugvaja u Evropu.

Broj policijskih akcija koje su potom usledile i količina informacija koje su se pojavile u srpskim i crnogorskim medijima izbacile su u prvi plan Pljevljaka Šarića, do tada više poznatog kao "preduzetnik" i nekog ko se bavi fudbalom kroz vlasništvo FK Rudara. Javnosti su postale dostupne slike vila sa beogradskog Dedinja, pojavile su se adrese stanova/štekova u Beogradu (gotovo sve oko Beogradske arene), vila u Novom Sadu, pomešane sa otkrivanjem neverovatne količine poslova i imanja koje on i njegova porodica imaju u Srbiji i Crnoj Gori. Dok istraga protiv njega i njegove grupe traje, javnost očekuje da vidi na koji će se način država obračunati sa modelom pranja novca koji je koristila ova grupa i da li će to poslužiti kao način na koji će se ispitivati nastajanje i nekih drugih "brzih" bogatstava, ali i da se otkrije koja je to krtica dojavila Šariću da je "omča" za njega spremna pa ga sada gledamo na poternici.

Međunarodna policijska akcija "Ratnik sa Balkana" je u oktobru prošle godine dovela do jedne od najvećih pojedinačnih zaplena droge u kojoj su učestvovale srpske službe bezbednosti i policija.

Droga je, kako su tad utvrdile policije Urugvaja i Argentine, trebalo da iz Kolumbije, preko Argentine i Urugvaja, do evropskog tržišta doplovi zaobilaznim putem, preko Južne Afrike. Tu je, prema planu, trebalo da bude prebačena na manje brodove, koji bi uplovili u nekoliko luka širom Evrope. Odatle bi bila distribuirana na narko-tržište.

"Kokain je zaplenjen u luci Santjago Vaskez na jahti ‘Maui’, koja je plovila pod engleskom zastavom. Uhapšeni su Srbin i Urugvajac, njegov računovođa. Njima su stavljene lisice dok su pokušali da kokain s jahte prebace na prekookeanski brod, na kome je, ispod pšenice, trebalo da bude sakrivena droga. Trgovački brod je zaobilaznicom, preko Južne Afrike, trebalo da stigne do Evrope. Pre dva meseca dobili smo informacije o operaciji pranja novca. To smo ispitali i ustanovili da je šverc droge glavna aktivnost. Na ušću reke Santa Lusija jahta se našla u klopci", izjavio je tada urugvajski policijski kapetan Eduardo Ledezma.

Još je bilo navedeno da je kod uhapšenog Srbina nađen poljski pasoš. Utvrđeno je da je on 14. avgusta doputovao u Argentinu, nakon čega je tamošnja policija počela da prati njegovo kretanje i susrete sa tamošnjim Srbima, Crnogorcima i Hrvatima, jer se sumnjalo da spremaju veliku pošiljku kokaina.

IMPERIJA: Prikazani mehanizam i zaplenjena količina pokazuju o kakvoj je grupi reč a jedan od važnih šrafova je, pretpostavlja se, Darko Šarić, donedavno srpski državljanin. Ovaj Pljevljak je, prema jednoj verziji, početkom devedesetih započeo svoju karijeru otevši lokalnom krojaču novac i nakit u vrednosti od 100.000 evra. Taj mu je novac poslužio da započne poslove u Italiji koji su mu pomogli da svoje bogatstvo toliko uveća da je za nekoliko godina, po povratku u rodni grad, ne samo vratio novac svom komšiji nego i preduzeo gomilu poslova koji su od njega i njegove porodice napravili jedne od najimućnijih ljudi u regiji. Italijanski šarm se vidi i po nazivima kompanija i lokala. Imao je kafić pod imenom Justicija, glavna porodična firma se zove Municipijum, a velike kotorske diskoteke, za koje se pretpostavlja da su na neki način takođe u vlasništvu porodice Šarić, jesu Sekondo Porto i Maksimus.

Dok traje istraga kojom bi tačno trebalo da se razotkrije put droge od crnogorskih luka, ili drugih jadranskih luka, do odredišta širom EU i lokalno, za javnost je zanimljiva i činjenica da je čovek koji je nazvan "narko-bosom" uspeo da u poslednjih desetak godina opere silan novac kupujući po Srbiji lokale, nekretnine, preduzeća, hotele, zemlju i ostalo, a da ga nijedna institucija nije prepoznala i ispitivala poreklo tog novca.

Donedavno, Šarići su uživali u vilama u Ulici Ivana Franka 11 i 10 u Novom Sadu. Veći deo godine celokupna porodica je boravila u navedenim vilama koje se nalaze na Tatarskom brdu, delu grada koji uglavnom nastanjuju tzv. kontroverzni biznismeni. U druge dve vile, u ulicama Vladislava Demiškara 6 i Bogdana Gavrilovića 21, živeli su vozači i brojno obezbeđenje.

Odatle je Darko Šarić mogao da prati narastanje svoje imperije i da razvija svoju mrežu, daleko od svog rodnog grada. U njemu su ostali majka i brat Duško, koji su poslednjih nedelja pod velikim pritiskom jer se "priča otvorila". Crnogorske službe bezbednosti ispituju delovanje Šarića i kompanije u otadžbini. Sve je drugačije od otvaranja nove poslovne zgrade porodice Šarić u Pljevljima, kada su priređeni takva zabava i vatromet da bi se i "Sidnej za Novu godinu postideo", kako nam je objasnio jedan stanovnik ovog grada.

ZONA UTICAJA: Novi Sad je odabran za bazu jer je u Vojvodini Šarić kupovao naveliko, ali se iz nekih kombinacija i povukao kada je video da mu se nešto sprema. Na terenu su ostali njegovi saradnici od kojih je delimično bio eksponiran advokat Radovan Štrbac, za koga se čulo u novembru prošle godine kada mu je zapaljen novi džip. Pored njega, prilikom kupovine nekih hotela u Vojvodini, kao zastupnik konzorcijuma u kome je udeo imala i poslovna imperija Šarićevih, pojavljuje se Nebojša Jestrović, u javnosti poznat kao direktor Future plus.

U STILU PABLA ESKOBARA: Vile u Novom Sadu…

Kada se samo pobroje sva imena koja su se u poslednjih nekoliko nedelja pojavila u vezi sa "slučajem Šarić" i kada se pogleda zona uticaja (postoje podaci koji pokazuju da Šarić ima poslove i u Češkoj), kada se ta imena spoje sa geografijom, pred sobom imamo ogroman lanac čije karike čine razni uticaji, interesi i ogroman novac. Ovaj slučaj pokazuje nešto o čemu se u poslednjih deset godina u Srbiji, i okolo, samo nagađalo: novac od preprodaje i distribucije narkotika se sliva u državu kroz komplikovane sisteme kompanija i vlasništva i pere se kroz procese privatizacije, kupovinu nekretnina, kupovinu poljoprivrednog zemljišta i investiranje na fudbalskoj berzi.

Sve, otprilike, onako kako su početkom veka zamišljali, prema legendi, čelnici "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Mile Luković, podržani Miloradom Ulemekom: doterati drogu iz Južne Amerike, prodati trulom Zapadu, a novcem zarađenim na taj način podići posrnulu Srbiju. Darko Šarić je nasledio i razvio ovu paradigmu, a institucije su pokazale da možda imaju poslednju šansu da spasu društvo od ovakvih preduzetnika.

Okončanje ovog slučaja daće odgovor na pitanje u kojoj meri su domaće institucije jače od ovako velike organizacije čiji su repovi u teškoj provinciji (municipiji), a glava možda na ramenima Darka Šarića.

Ko je pao i ko nedostaje

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu sumnjiči Darka Šarića, Gorana Sokovića i Željka Vujanovića za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Prva dvojica su u bekstvu i za njima su raspisane međunarodne poternice, dok je Vujanović u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Pored njega u pritvoru su još: Marko Vorotović, Nikola Pavlović, Dejan Rakić, Miloš Pandrc, Radan Adamović, Dragan Labudović, Miloš Krgović, Miloš Cajić.

Beogradska kancelarija Interpola, osim za Darkom Šarićem i Goranom Sokovićem, raspisala je poternice za još osam osoba: Markom Pandrcem, Boškom Nedićem, Nenadom Novakovićem, Dejanom Šekularcem, Miroslavom Jeftićem, Darkom Tošićem, Draškom Vukovićem i Borisom Labanom. Nalog da se za njima raspiše poternica izdao je istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, a istovremeno je doneo rešenje da se postupak protiv njih vodi u odsustvu.

Akcija američke uprave za borbu protiv narkotika (DEA), srpskih obaveštajnih i policijskih službi, kao i policije Urugvaja i Argentine, nazvana "Ratnik sa Balkana", dovela je do hapšenja petnaestak osumnjičenih, a istraga se vodi protiv još 25 ljudi.

Tokom pretresa desetak objekata u Beogradu, koje koriste Šarić i oni koji su označeni kao njihovi pomagači, uhapšeno je pet osoba. Nebojša Joksović i Borislav Tunjić osumnjičeni su da su pripadnici organizovane kriminalne grupe koju predvodi Šarić. Trojica se terete za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, a reč je o Mirku Kneževiću, Dragomiru Poleksiću i Milošu Nikoliću.


Šarići i društvo

…i Pljevljima

Duško Šarić, Darkov rođeni brat, 2006. godine u Pljevljima osniva kompaniju Mat šop, koja će u narednim godinama investirati uglavnom u građevinske poslove po rodnom gradu. Ovo preduzeće će u više navrata sklapati ugovore sa upravom grada, za poslove asfaltiranja puteva ukupne vrednosti od oko milion evra, a JP Čistoća iz Pljevalja i Elektroprivreda Crne Gore angažovali su ovu kompaniju za građevinske radove i razne remonte u vrednosti od oko sto hiljada evra.

Mat šop 2008. godine menja naziv u Mat kompani, tokom decembra 2009. godine osnivaju ogranak Mat konstrakšen, a docnije se kompanija širi i u ofšor oblast registrovanjem Mateniko LLC-a u američkoj državi Delaver. Ova kompanija će im poslužiti za upravljanje poslovima u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, kroz kompaniju Municipium S, registrovanu u Beogradu, sa adresom u stanu u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 80/4.

Na ovoj adresi je registrovano i preduzeće za fizičko-tehničko obezbeđenje Total sekjuriti, čiji je formalni vlasnik Marko Šarić.

Municipium S, čija je glavna delatnost "konsalting i menadžment poslovi", učestvovao je u kupovinama više firmi u Srbiji. Prema podacima srpskog Centralnog registra za hartije od vrednosti, poseduje većinski paket akcija trgovačke firme Forum-Plasman A.D., i mali je akcionar Maestral banke Novi Sad.

Takođe, konsolidovani finansijski izveštaj iz 2008. godine pokazuje da je ova kompanija posedovala 72 odsto akcija preduzeća THU Palić A.D., u čijem se vlasništvu nalaze dva hotela sa četiri zvezdice Prezident na Paliću i Patrija u Subotici, Bečki restoran u Subotici i disko-klub u Čantaviru.

THU Palić A.D. je u konzorcijumu sa Maestraltursom d.o.o. iz Budve, tokom februara i marta 2009. godine, na aukcijama kupio hotele Vojvodina i Putnik u Novom Sadu, u čijem se sastavu nalaze restorani Dunavska oaza i Sečuan, kao i bife Venac. Danas hotelima u potpunosti upravlja Maestralturs d.o.o., čiji je vlasnik Blažo Dedić u subotnjem izdanju "Blica" demantovao da ima ikakvih veza sa Šarićem. Prema podacima Agencije za privredne registre, na mestu predsednika upravnih odbora u oba hotela nalazi se Radovan Štrbac, za koga se u medijima tvrdi da je advokat Darka Šarića.

Konzorcijume u pomenutim kupovinama predvodio je Nebojša Jestrović, direktor i manjinski vlasnik firme Municipium S, koji je zatim ušao u upravne odbore kupljenih preduzeća. Jestrović je bio direktor firme Futura plus od marta do kraja oktobra 2009. godine, kada je kompanija ušla u likvidaciju, a nalazi se i u odboru privatizovanog građevinarskog preduzeća Adrijakup iz Beograda.

Darko Šarić je, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik kluba Kasino u Kragujevcu.

Duško Šarić je vlasnik diskoteke Municipium u Pljevljima.

Rođena sestra Danijela Šarić je u Pljevljima vlasnica radnje Dolče vita, koja trguje tekstilom, a u Beogradu je kroz LLP intermark entertejment grup vlasnik restorana Paskući, kafea Kod i splava H20 na Zemunskom keju.

Majka Ivanka vlasnica je pekare Čarobnjak u Pljevljima i transportne kompanije Šmid produkt sa sinom Duškom Šarićem.

Pregled katastarskih evidencija Uprave za nekretnine Crne Gore pokazuje da porodica poseduje pozamašan broj stanova i zemljišta. Darko Šarić nasledio je od oca 6935 m2 parcela u opštini Žabljak, gde je sagradio poslovnu zgradu, a u Pljevljima je u Ulici V. Đenisijevića kupio 716 m2 prostora na kojem se nalazi kuća. Duško je u Pljevljima kupio 837 m2 u ulici T. Pejatovića, gde se nalaze porodična kuća i dve poslovne zgrade. Majka Ivanka poseduje 1238 m2 prostora u Zupcima, 42 m2 u Pljevljima i 94 m2 u Budvi, gde su stambene i poslovne zgrade, a sestra Danijela 79 m2 stambenog prostora u Pljevljima.

U Beogradu je policija pretresla oko 13 lokacija za koje se sumnja da se nalaze u vlasništvu ili ih je iznajmio Darko Šarić.

Lista akcionara pokazuje da su Mat šop i Jovica Lončar, izvršni direktor kompanije, posedovali oko 2,5 odsto akcija u listu "Pobjeda", koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu. Poslednji podaci pokazuju da je Lončar prodao svoje akcije. Preduzeće u vlasništvu braće Šarić je 2007. godine podnelo zahtev za dobijanje dozvole za kablovsku distribuciju TV programa, ali je Savet Agencije za radiodifuziju Crne Gore odbio zahtev.

Duško Šarić je postao predsednik dva fudbalska kluba. Jedan od njih je FK Rudar, koji se takmiči u crnogorskoj prvoj ligi, a drugi je FK Municipium, koji se takmiči u malom fudbalu. Za sportskog direktora FK Municipiuma, postavio je Jovicu Lončara.

Stevan Dojčinović i Vladimir Kostić, NUNS Centar za istraživačko novinarstvo

Iz istog broja

Industrijski otpad

Opasni otpaci na putu u budućnost

Zoran Kosanović

Eksproprijacija u Rudarskom basenu "Kolubara"

Ortofoto snimak šupa i ribnjaka

Dragan Todorović

Profesionalizacija vojske

Zbogom, gušteri

Aleksandar Ćirić

Novo ljuljanje deviznog kursa

Januarska reka dinara

Dimitrije Boarov

Preregistracija stranaka

Šta je ostalo od DOS-a

Vera Didanović

Podsećanje (broj 996)

Srebrenica za početnike

Dejan Anastasijević

Skupštinska rezolucija o genocidu

Slučaj Srebrenica, zločinac bez kazne

Aleksandar Ćirić i Dokumentacioni centar "Vremena"

Vojničke priče

Nikad više ili nikad gore

Zoran Majdin

Od nauke do inovacija – BASF, Ludvigshafen, Nemačka

Industrija i univerzitet

Zoja Jovanov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu