Nedelja

Lik i delo

Dragan Vukanić

Predsednik opštine Voždovac

Osnovni podaci: Vukanić je rođen 16. aprila 1956. godine u Andrijevici u Crnoj Gori, zaposlen je kao lekar u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj ulici. Diplomirao je i istoriju umetnosti. U slobodno vreme bavi se i pčelarstvom. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je i otac dvoje dece.

Karijera lekara: Vukanić je specijalista dečje hirurgije, subspecijalista dečje urologije, a za asistenta na katedri hirurgije Medicinskog fakulteta izabran je u junu 1999. godine. Od 1981. član je Srpskog lekarskog društva. Magistarsku tezu iz dečje hirurgije odbranio je 1988. godine. Objavio je više desetina radova u stručnim publikacijama, u zemlji i inostranstvu. Predvodnik je tima za transplantaciju bubrega kod dece.

Po čemu je poznat: Novi predsednik voždovačke opštine javnosti je postao poznat po tuči u operacionoj sali pre sedam godina sa kolegom Spasojem Radulovićem tokom operacije dvanaestogodišnje devojčice.

Vukanića je, inače, tokom cele predizborne kampanje pratio taj incident. Sam Vukanić je rekao da se incident dogodio "ispred operacione sale, a ne u njoj", i da "taj doktor nije imao nikakve veze sa operacijom, već da se jednostavno našao ispred sale, te da su "tu celu priču plasirali neki loši ljudi".

Izboru za prvog čoveka opštine prethodila je rasprava koju su pokrenule demokrate čitajući novinske članke o toj tuči. Naprednjaci su na optužbe odgovorili da je Radulović prekršajno osuđen i da se krivično goni, a da protiv Vukanića nema prijave.

Kandidat: Vukanić je bio prvi na listi na decembarskim izborima u opštini Voždovac iako je u Srpskoj naprednoj stranci tek nekoliko meseci. Pre toga nije bio član nijedne partije, niti se politički angažovao. U SNS-u je najveću podršku dobio od Aleksandra Vučića, zamenika predsednika naprednjaka. Upućeni u kadrovske tajne te partije kažu da ni predsednik SNS-a Tomislav Nikolić nije imao posebnih zamerki, ali se pribojavao da bi "plahovita narav" doktora Vukanića mogla uticati na njegov izbor. Izabran je sa 32 glasa na sednici koju su prethodno napustili odbornici liste "Za bolji Voždovac", nezadovoljni što je, na praznik Svetog Save, sednica radna, a ne svečana. Skupština opštine Voždovac ima 56 odbornika i konstituisana je 18. januara, a vlast u toj beogradskoj opštini čine pored SNS-a i Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Po izboru na mesto predsednika opštine rekao je da će nastaviti da radi i u Dečjoj bolnici u Tiršovoj i dodao da će verovatno "malo trpeti i jedan i drugi posao". Kako je istakao, dinamičan je čovek sa kratkim snom i može da radi od ujutru do uveče pa i subotom i nedeljom.

Kako se našao na listi: "Izabrali smo ljude koji su nešto radili za svoje građane, a ne one koji su medijski poznati", objašnjava Nebojša Stefanović, predsednik Gradskog odbora SNS-a.

Timski igrač: "U mnoge stvari se ne razumem, ali imam dobar tim i stručnjake za razne oblasti. Ta ekipa je i napravljena da bi maksimalno pomogla svojim komšijama."

Izborna taktika i kako je planirao da pobedi DS: "Demokrate će morati da se suoče sa onima koje su izneverili, ali i sa građanima koji znaju da se zbog njihovog straha od poraza i odlaska u opoziciju ovi izbori ponavljaju, trošeći tako novac koji bi na Voždovcu svakako mogao biti bolje upotrebljen."

Šta će prvo da uradi kao predsednik opštine: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko neće ništa da učini, nađe opravdanje. Prvo, promenićemo odnos prema građanima, jer ne smemo zaboraviti da smo na Voždovcu zbog Voždovčana, a ne oni zbog nas! Bićemo mnogo otvoreniji za njihove probleme, a uvešćemo i redovan termin za prijem građana. Administracija i uprava moraju konačno postati efikasnije i ažurnije. Podelićemo 50 tona uglja za petnaestak najugroženijih porodica, pre svega sa malom decom, na Voždovcu. U isto vreme, svim vrtićima Voždovca i domovima za stare podelićemo pet tona svežih jabuka. Ovo nismo delili u kampanji da nas ne bi poistovećivali sa ostalim strankama, koje su delile namirnice biračima."

Ko su potencijalni partneri u vlasti: "Sarađivaćemo sa svima koji žele da opština Voždovac postane bolje mesto za život. Svi koji žele u tome da nam pomognu su dobrodošli."

Poruka: "Kampanja za sledeće izbore počinje sada, jer kako mi budemo radili tako će narod glasati sledeći put."

Iz istog broja

Novogovor

Inkluzivno

Milan Milošević

Broj nedelje

11.923

Pretnje dopisnici "Novosti" iz Šapca

Pop Bogdan

D. Todorović

Inicijativa

Spasavanje platana

Jelena Jorgačević

Likovni konkurs

Ostavite cigarete

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu