Kolumna

Navigator

Izađi na tablu

Ima li plastičnijeg opisa od ovog: u trenutku dok vi čitate ovaj tekst, već se zna kako izgleda i šta može da radi ono o čemu ja napamet pišem. Ali u trenutku dok ga pišem, ne zna se baš ništa. A da je to o čemu pišem već u upotrebi, vreme od pisanja do štampanja bilo bi minimalno, ako bi se uopšte išta štampalo. Dakle, tema teksta je najnoviji uređaj kompanije Epl (Apple), tablet računar čije vam je ime već poznato. Meni, u ovom neobičnom putovanju kroz vreme unazad, još uvek nije. Jer će biti objavljeno tek u sredu. Juče. Toliko o tehnologiji štampe i razlozima zašto polako tone u vreme prebrzih informacija.

Tablet računari postoje već desetak godina. Prvi modeli nastali su od klasičnih laptopova sa tastaturom, kojima je bilo moguće zarotirati ekran tako da se tastatura preklopi. Za rad biste onda koristili olovčicu, takozvani stajlus. Nisu se nešto naročito primili na tržištu jer taj trik sa preklapanjem nije nudio mnogo više u odnosu na uobičajeni prenosni računar.

Epl sada najavljuje revoluciju.

Novi tablet imaće ekran osetljiv na dodir, što znači da će se po njemu i pisati i kucati. Prve informacije govore da će mesta na kojima se nalaze slova "pružati otpor" sličan tastaturi, dakle da će vam davati utisak kucanja po pravim dugmićima umesto tapkanja po staklu. To je, reklo bi se, dug našim navikama. Ko se malo izveštio pisanju na ajfonu (iPhone) možda bi mogao i bez toga. Veći problem biće prepoznavanje dodira u vrlo krakom vremenskom intervalu jer desetoprstno slepo kucanje podrazumeva i četiri do pet otkucaja u sekundi, na različitim delovima tastature. Ukoliko ta funkcija ne bude radila kako treba, tablet će za brze "tipkače" biti tek igračka.

Dve su moguće prednosti ove sprave. Jedna je njena homogenost, jer će verovatno biti zaptivena poput ajfona, bez mogućnosti za velike intervencije, ali zato pouzdanija u radu. Druga će biti novi servisi koje će Epl ponuditi, u nadi da ponovi uspeh ajpoda i ajfona. Već se javljaju izdavači knjiga i štampe koji u ovom tabletu vide pojas za spasavanje kakav je Epl dobacio izdavačima muzike. Naime, neki analitičari prognoziraju da će Epl proširiti svoju prodavnicu na "štampane stvari". Na taj način, doduše u drugačijem formatu, novine bi konačno "stigle" do mlađih čitalaca koji im trenutno izmiču i bez kojih im je budućnost mračna.

Eplov tablet možda je početak revolucije u načinu na koji koristimo računar, baš kao što je to bio kompjuterski miš i programi sa prozorima, koje je ista firma lansirala. Uspeh ajfona i ajpoda i brojne mogućnosti koje su otvorili čine da i industrija i korisnici nestrpljivo očekuju da vide šta Epl sada nudi sa novom spravom. Ali mogao bi da prođe neslavno jer je poznat i po gromoglasnim promašajima.

Ali, lako je vama, vi znate kako izgleda ono o čemu ja, pišući u prošlosti, mogu samo da nagađam.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu