Meridijani

Belfast

ŠAPUTANJA NA JASTUKU: Gospođa i gospodin Robinson

Gospođa Robinson

Premijer Severne Irske Piter Robinson nije čovek koji obično izaziva simpatiju ili saosećanje naroda. On je više poput hladne ribe, proračunat, previše agresivan i lakše je naljutiti se na njega, nego poistovetiti se s njim. Mnogi Irci potajno se raduju zbog nevolje koja je snašla kuću Robinsonovih. Večernji program BBC-ja najavljuje nove detalje o finansijskim akcijama supruge Iris Robinson usmerenim ka njenom ljubavniku-tinejdžeru, što će sasvim sigurno njenu situaciju u očima javnosti učiniti još gorom. No, najgori udar očekuje njen suprug Piter Robinson, premijer Severne Irske.

Bračni par Piter i Iris Robinson, uprkos dokazanoj efikasnosti, nije omiljen u javnosti – zameraju im da su se obogatili na račun politike, da su zaposlili članove svoje familije na ključna mesta, da su preterano samozadovoljni. Zavist je večna moda, od pamtiveka. Ali, ako ćemo pravo, koliko političara zaista volimo? Politika je gadan posao i političari, sa svim svojim skupim skandalima, uživaju reputaciju poput novinara i advokata. Treba reći da o efektima njegovog rada na mestu premijera ne treba suditi na osnovu njegove dopadljivosti ili nečije želje da ga vidi zgaženog i poniženog.

Ako je premijer za nešto kriv kada je reč o aferi njegove supruge (ako možemo da se oslonimo na verodostojnost detalja iz žute štampe i televizije), onda je kriv što nije poštovao pravila i objavio da je ljubavniku njegove žene iz, čini se, državne kase isplaćeno 50.000 funti, upravo po njenom nalogu. Prema raspoloživim dokazima možemo da zaključimo da je bio zatečen onim što je njegova životna saputnica uradila. Postupio je časno naredivši joj da se novac odmah vrati donatorima; moralisanje o njegovoj neažurnosti da preda ženu vlastima je, u najmanju ruku, smešno.

Ako se složimo da nije uradio ništa loše, ili da je postupio manje dobro nego što bi trebalo, zašto on mora da dâ ostavku na mesto premijera? Nema sumnje da je Severna Irska zabrinuta šta će se desiti sa mirovnim procesom ako Piter Robinson ode sa funkcije. Šon Vudvord, državni sekretar, upozorava da postoji opasnost da mirovni proces propadne ako se kriza sa aferom Robinson produbi. Na više različitih mesta u Belfastu postavljeni su baneri sa popularnom pesmom Sajmona i Garfankela Gospođa Robinson, na Fejsbuku je ova tema naročito popularna, a pesma i priča o gospođi Robinson trenutno zauzima 40. poziciju na Amazonu. Ukoliko se skandal oko gospođe Robinson nastavi, izborni kapacitet stranke njenog muža može biti ozbiljno ugrožen.

Lorens Vajt

Iz istog broja

Jemen

Obećanje jednog teroriste

The New York Times

Kijev

Ona je Ukrajina

EU Observer

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu