Nedelja

Nauka

foto: a. anđić

Treći festival nauke

Ako pomešate 22 odsto eksperimenata uživo, 20 odsto uzbudljivih predavanja, 19 odsto novih tehnologija, 16 odsto odlične ekipe i 23 odsto dobre zabave, dobijate, sudeći po receptu – treći Festival nauke, koji počinje u petak 4. decembra i traje do nedelje.

Nova lokacija Festivala je nekadašnja Robna kuća "Kluz", kao i susedni Studentski kulturni centar kod Beograđanke u centru Beograda, sve u svemu, prostor dvostruko veći nego prošle godine. Uprkos epidemiji gripa, očekuje se bar 15.000 radoznalaca koji će moći ponovo da vide kako svet može biti prilično neočekivan.

Festival je ove godine, po prirodi stvari, zamišljen ambicioznije i biće veći od prethodnih, budući da je postao nešto kao praznik nauke, gde više od 200 mahom mlađih istraživača i naučnika hiljadama posetilaca na šašav način, kroz šokantna predavanja i desetine zanimljivih ogleda, prikazuju nauku koju nisu očekivali. Za samo dve godine postojanja, Festival je postao gotovo kultna gradska manifestacija – o njemu se već otvoreno govori kao o mestu za dobar provod.

Festival nauke je započet u decembru 2006. godine u zgradi Geozavoda i već na samom početku izazvao je ogromno iznenađenje neočekivano velikim brojem posetilaca. Sledeće godine, u nešto komotnijem prostoru Muzeja "25. maj", za tri dana je uspeo da privuče čak 15.000 posetilaca sa programima o kojima se još uvek priča po gradu.

Sada će kroz svakojake postavke biti predstavljeno 25 naučnih oblasti sa sve gostima iz Švajcarske i Tajlanda, govoriće dvadeset predavača iz sedam zemalja, a organizuje se i filmski festival. U Beogradu gotovo da nema naučnog instituta ili društva koje ne učestvuje u organizaciji festivala, a u priču je uključeno i skoro pedeset srpskih medija. Festival pomažu gradske vlasti i Ministarstvo nauke, kao i nekoliko kompanija koje su za razliku od većine drugih uspele da, uprkos krizi, ne zaborave šta je društveno odgovorno poslovanje.

Iz istog broja

Broj nedelje

400.000.000

Knjige

Istok-Zapad

D. Mihajlović

Novogovor

Borbeni ateizam

Milan Milošević

Pančevo

Slepilo pred bojnim otrovima

Slobodan Bubnjević

Status Kosova

Pred sudom pravde

M. M

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu