Meridijani

Peking

ObaMao u začaranom svetu

Koliko Azija znači Americi vidi se po tome što će šef Bele kuće biti odsutan s posla devet dana zbog ture u četiri zemlje. Kao kandidat Barak Obama je obećavao da će "insistirati da Kina prestane da manipuliše valutom zato što to nije fer prema američkim proizvođačima. Mnogo je lakše pričati o tome nego zaista uzdrmati kinesku valutu juan. Godinama su Bušovi zvaničnici optuživali Kinu da "manipuliše" valutom tako što spušta vrednost juana u odnosu na dolar – jeftin juan spuštao je cenu kineskim proizvodima u SAD, dok je podizao cenu američkim proizvodima u Kini. Ukratko, to je glavni razlog velikog američkog trgovinskog deficita sa Kinom. Kinezi veruju da će niskom vrednošću juana u odnosu na dolar podstaći svoju proizvodnju i stvoriti milione novih radnih mesta. Time se delimično objašnjava zašto su Kinezi odbacivali insistiranje Bušove, a sada i Obamine administracije da podigne vrednost svoje valute.

JUAN PROTIV DOLARA: Barak Obama
i Hju Đintao

Međutim, ne postoji nikakva "manipulacija" kineskom valutom. Kineske vlasti se ne prikradaju noću, nema zavere oko valute, postoji zvanična kursna lista u ovoj zemlji. Drugo: SAD ne treba da pritiskaju Kinu da podigne cenu svoje valute, jer bez obzira na to šta piše provladina štampa, ni Vašington nije potpuno bespomoćan u toj priči. Onako kako Kina određuje vrednost svoje valute u odnosu na dolar, tako i američka vlada može da odredi vrednost dolara prema juanu. Kineska vlada trenutno podržava kursnu listu po kojoj jedan dolar vredi 6,8 juana, što određuje cenu američkih proizvoda na kineskom tržištu. Da bi američki proizvodi bili konkurentni, SAD treba da usvoje politiku jeftinijeg dolara u odnosu na juan, recimo 4,5 juana za dolar.

Amerika, kao veliki mecena u Aziji posle Drugog svetskog rata, ne može biti isključena iz raznih organizacija u azijskom regionu. Sjedinjene Države i dalje štite morske vode u regionu, otvaraju svoje tržište azijskim narodima i vojnim prisustvom obezbeđuju mir i sprečavaju istorijsko rivalstvo između Kine i Japane ponovo eruptira. Ovi američki zadaci nisu se ranije činili previše teškim zato što SAD imaju najveću vojnu i ekonomsku moć, a dolar je bio dominantan u ovom regionu. Međutim, sa usponom kineske mornarice, padom vrednosti dolara na svetskom tržištu i recesijom koja je znatno uticala na smanjene izvozne sposobnosti Amerike, sada je u azijskom regionu upražnjeno mesto lidera i tri države (Kina, Japan, Indija) sada se bore da ispune vakuum moći. Japan predlaže formiranje trgovinske unije Istočne Azije, nešto poput Evropske unije – SAD nisu pozvane. Peking je za sada nezainteresovan za ovu inicijativu iz Tokija, ali se i Kina maksimalno trudi da cementira svoje veze sa narodima u regionu – SAD opet nisu pozvane. Kina se vrtoglavom brzinom kreće u pravcu ekonomske supermoći, istovremeno poništavajući dominaciju dolara u ovom regionu, dok je Indija u međuvremenu postala bliska Sjedinjenim Državama, što je izazvalo antiindijsko raspoloženje u Pekingu.

Za vreme Obamine poseti Pekingu kineske vlasti učinile su napor da suzbiju antiameričko raspoloženje. Između ostalog, kineske vlasti zabranile su prodaju majica "ObaMao" na kojima je predsednik Obame prikazan kao komunista, sa Maovom kapom na glavi i u njegovoj jakni. Majice su postale hit u Pekingu i prodavale su se u suvenirnicima sve do zabrane, čak su bile napravljene u dečjim brojevima. Prodaja "ObaMao" majica nastavljena je preko interneta po ceni od 9.99 dolara po komadu.

Din Bejker, Piter Ford

Iz istog broja

Berlin

Dole reforma Bolonje

Deutche Welle

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu