Nedelja

Grip

foto: stojan nenov

Druga žrtva

U Srbiji je u utorak, 3. novembra, potvrđen i drugi smrtni slučaj od virusa novog gripa.

Do smrti Suzane R. (32) iz sela Veliki Šiljegovac kod Kruševca, druge žrtve virusa H1N1, bilo je 169 zvanično potvrđenih slučajeva gripa izazvanog ovim virusom, a broj zaraženih je, kako smatra epidemiolog Predrag Kon, verovatno višestruko veći. Najviše slučajeva zabeleženo je u Zapadnoj Srbiji. U poslednjih deset dana potvrđeno je 35 novih obolelih, a većina skorije obolelih su deca školskog uzrasta. Zato je Ministarstvo prosvete donelo odluku da će jesenji raspust biti produžen za dva dana i trajaće od 5. do 11. novembra. S obzirom da period inkubacije virusa traje između pet i sedam dana, ministar Žarko Obradović je objasnio da će ovaj period biti dovoljan da zaraženi školarci ispolje simptome, što će poslužiti kao efikasno sredstvo za suzbijanje širenja novog gripa. Slučajevi novog gripa su potvrđeni u većini gradova, a do sada su prijavljene epidemije u Čačku, Kraljevu, Nišu, Užicu i Požegi.

Na sastanku ministara i članova Posebne radne grupe za primenu plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa zaključeno je da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, ali da u Srbiji još nema prave epidemije novog gripa. Trenutno medicinske ustanove imaju dovoljno antivirusnih lekova i opreme. Premijer Cvetković je najavio da će Vlada hitno obezbediti dodatna sredstva za vakcine, dodatne lekove i zaštitnu opremu. U medijima se pominje da će Srbija kupiti tri miliona vakcina. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da je proces nabavke vakcine "maksimalno ubrzan", što znači da će vakcina, za koju je prethodno najavljeno da u Srbiju stiže početkom 2010, može stići i ranije. "Neću vam reći ni kad, ni od koga, ni koliko, reći ću da će biti kupljena vakcina, ista za sve, po preporuci Evropske agencije za lekove, i da će vakcinacija početi odjednom za sve", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Kada vakcina stigne u Srbiju, biće potrebno između deset do petnaest dana da bude testirana i registrovana. Nakon toga prvo će biti vakcinisani oni za koje je vakcinacija obavezna, a to su prvenstveno hronični bolesnici, a za njima javni službenici, vojska, policija, zdravstveni radnici. Prema rečima ministra Milosavljevića, oko 900.000 ljudi će biti obavezno da to uradi i za njih će vakcina biti besplatna. Nakon toga biće vakcinisani oni koji to žele i verovatno će cena vakcine biti u okviru participacije.

Epidemiolog Predrag Kon prognozira da će epidemija trajati oko 12 nedelja, i da će krajem februara ili početkom marta početi da jenjava. Međutim, dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe, za B92 objasnio je da Srbiju trenutno pogađa blagi talas i da se početkom februara očekuje prvi udarni pandemijski talas sa većim brojem obolelih. Dok vakcina ne dođe, građanima se preporučuje vakcina protiv običnog gripa, oko koje postoje polemike da li je efikasna u prevenciji H1N1.

Vesti o pandemiji se svakodnevno ažuriraju na sajtu "Vremena" (www.vreme.com).

Iz istog broja

Broj nedelje

2500

Novogovor

Aleksandar Ćirić

Beogradski zid

Neprihvatljivost podela

j. j

Slučaj Ibarske magistrale

»Kvisko« u pravosuđu

T. Tagirov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu