Kultura

TV manijak

Jedan običan dan

Ove nedelje navršilo se 40 godina od nastanka verovatno najvažnije britanske komedije, "Letećeg cirkusa Montija Pajtona". Imali smo sreću da u Srbiji u nekoliko navrata gledamo sve epizode, pa je uticaj ove crnohumorne, nadrealne i naprosto genijalne komedije i danas veoma velik. "Pajtonovci" su postali obavezan deo opšte pop kulture, poput Bitlsa, Stonsa, Alana Forda ili Opstanka. Glupo je i nepajtonovski da se ovde bavim istorijatom, prepričavanjem epizoda ili filmovima koji su proistekli iz serije. Kao tv-manijak, Montiju Pajtonu dugujem (kao i ostali gledaoci) nešto mnogo značajnije. Oni nas nisu samo zasmejavali, već su nas naučili da tv-program gledamo kroz svojevrsne "zajebantske naočare". Ta specifična vizura posmatranja stvarnosti (realne ili virtuelne) jeste najveći dar "Letećeg cirkusa" jer će vam svet oko vas delovati apsurdno i smešno, gotovo kao u delima Danila Harmsa. Ta patafizika – nauka o slučajnim i nepovezanim događajima koji se poklapaju – oličena je u sloganu serije: "A sada nešto sasvim drugačije!" Uskoro ćete shvatiti da granice nema i da sve na ovom svetu može postati smešno. Zato bih samo pokušao da zamislim vesti u Srbiji koje bi lako mogle da postanu potka za epizodu "Pajtona". Zamislite samo:

Kragujevcem jure kola hitne pomoći koja sakupljaju bolesnike za dijalizu. Vidimo bolesne ljude i vozača koji se trudi da stigne na vreme. Parkira se ali mu prilazi penzionisani policajac i posle dve sekunde počinje tuča, kojoj se priključuje sin penzionisanog policajca, gle čuda, takođe policajac. Odjednom svi prolaznici počinju da se tuku, a neko poziva hitnu pomoć. Tamo stiže vest da "biju naše" i počinje huliganska tuča između policajaca i bolničara. Program prekidaju reklame – gde vidimo Pahomija kako svečano otvara Radost Evrope. Iznad njega je parola sa sloganom – Pustite malene k meni! Vraćamo se na ulice u direktnom uključenju. Jedna ka drugima jure ambulantna i policijska kola – ko će prvi skrenuti? Pošto tuča prerasta u nemire, susreću se u Skupštini ministri zdravlja i policije. Ministar vojske pokušava da posreduje, ali Tomica i Ivica počinju da se guraju i biju. Sa neba se pojavljuje seda glava Predsednika koji apeluje da se umire, oni zaista prestaju, ali čim se glava skloni tuča se nastavlja. Tu se epizoda prekida i ulazimo u kuću Velikog brata, gde goli Radašin svira klavir sa leptirmašnom, dok Sexy Sandra organizuje gay paradu u dvorištu kuće. Preko zida dopiru zvuci policijskih i ambulantnih vozila i u dvorište upada policijska šapka koja postaje deo kostima Parade.

Predstavnici televizije i vojske se izvinjavaju zbog emitovanog programa i tvrde da svako ima prava da demonstrira, ali da ne dele taj "sistem vrednosti". Nakon toga – predstavnici tradicionalnih verskih zajednica raspravljaju sa ministrom ekonomije o tome kako nazvati naše trenutno stanje. U opticaju su izrazi "negativan priraštaj", "postepeni oporavak nakon sunovrata", "rehabilitovanje nakon katastrofalnog zatečenog stanja", "blago razočaravajuće, ali sa vidljivim znacima oporavka". Veliki ulični nemiri se pretvaraju u čeone sudare "juga" i "punta", a takmičari-šoferi se prijavljuju SMS porukama (maksimalno 1000 sa jednog broja). Nebo se ponovo otvara i sedi Predsednik saopštava da će se pobednik u ovom nesporazumu rešiti dvobojem nadležnih ministara, ali problem nastaje kada treba da izaberu vozilo. Ko će voziti "juga" a ko "punta" odrediće Sinod uz pomoć predstavnika ostalih verskih zajednica. Za to vreme, potvrđuje se Radašinova teorija da svako od ukućana ima blizanca ili bliznakinju – da bi u finalu otkrili da su se oni već upoznali tokom masovnih tuča. Kao predsednik Mirovnog veća sela Ljubven Radašin napušta kuću uz dozvolu Velikog brata i započinje misiju mira. Pošto se pripremao danima, svi osećaju njegov telesni miris i preklinju ga da se okupa. On to svečano obeća ukoliko prestane nasilje na ulicama.

Policajci i zdravstveni radnici se grle i rukuju, mala napetost ostaje između prosvetnih radnika i vojnika. Počinje odjavna špica vesti, Radašin se go tušira sa leptir-mašnom i maše publici. Sexy Sandra napušta kuću jer se poželela roditelja i kućnih poslova i iznenađeno razgovara sa voditeljkom koja ima razbijenu glavu i hoda uz pomoć štaka. Međutim, sve postaje mnogo lepše kada pred kamerama upozna svog brata blizanca – Sexy Sandra, koji takođe ima tetoviranog škorpiona na desnom guzu. Sa krupnom slikom četiri guza i dva škorpiona završava se pregled jednog običnog dana u Srbiji.

Iz istog broja

Intervju – Darka Radosavljević Vasiljević, direktorka Remonta

Galerija prijatelja

Sonja Ćirić

40 godina "Letećeg cirkusa Montija Pajtona"

Revolucija koja teče

Saša Rakezić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu