Nedelja

Ratni zločini

Dvanaest godina za Iliju Jurišića

Gotovo dve godine pošto je podignuta optužnica protiv Ilije Jurišića za napad na kolonu JNA u Tuzli, stigla je presuda koju je odbrana nazvala skandaloznom. Ilija Jurišić osuđen je na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, u maju 1992. godine. Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je Jurišića za krivično delo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe tokom oružanog sukoba koji se dogodio 15. maja 1992. između pripadnika JNA i Teritorijalne odbrane i milicije SUP Tuzle.

Jurišić je kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada, piše u optužnici. Dodaje se da su na osnovu te naredbe snajperisti prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, blokirali dalji prolaz kolone, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili organizovani za borbu niti u mogućnosti da pruže otpor.

U optužnici stoji da je u napadu na vojnu kolonu ubijen najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno.

Predsedavajuća sudskom veću Vinka Beraha-Nikićević rekla je da je na suđenju nesporno utvrđeno da su postojali sporazumi BiH i SRJ, kao i civilne i vojne vlasti Tuzle sa kasarnom JNA Husinska buna gde se kolona vojnika nalazila, o mirnom povlačenju vojnika JNA iz Tuzle 15. maja 1992.

Nikićevićeva je dodala da je Krizni štab Tuzle pripremao zaposedanje trase kojom je JNA trebalo da se povlači i usledio je napad koji se može okarakterisati kao "diverzantsko-prepadno dejstvo sa elementima klasične zasede". "Napad je perfidno pripremljen jer su vojnici koji su se povlačili i njihov komandant Mile Dubajić dovedeni u zabludu", kazala je Beraha Nikićević dodajući da je po oceni suda, Jurišić znao za pripreme napada, kao i da je trebalo da odbije da prenese naredbu za napad koji je izdao njegov pretpostavljeni Meša Bajrić.

Iz istog broja

Novogovor

Lusi

Milan Milošević

Valjevo

Tompus među svoji

Dragan Todorović

In memoriam

Slaven Kranjc

Filip Švarm

Hrvatska

Runda za pušače

Tatjana Tagirov

Slučaj Mine Zakić

Vunderkind bez stipendije

Vladan Stošić

Godina Darvina

Trka kornjača

S. Bubnjević

Broj nedelje

30.000

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu