Meridijani

Frankfurt

SAGLASNI: Nikola Sarkozi i Angela Merkel

Oporezujte premije

Nekoliko nedelja pre sastanka na vrhu o finansijama u Pitsburgu, (SAD), došlo je do nove debate o međunarodnom oporezivanju poslova na finansijskom tržištu. Nemačka vlada je izjavila da je spremna da prihvati britanski predlog da se posebno oporezuju preterani bankarski profiti i ekscesivno plaćanje takozvanih bonusa i premija.

Svoju poziciju prema međunarodnom oporezivanju finansijskog tržišta, poznatom i kao "Tobin Tax", objasnio je nemački ministar finansija Per Štajnbrik na sastanku ministara finansija u Briselu. Ranije je bio ironičan i govorio: "Ta me tema odavno proganja. Ako sve zemlje ne uvedu takve poreze na transakcije svih finansijskih poslova, zaboravite celu stvar."

"Tobinov porez" predviđa opterećenje za otprilike jedan procenat svih međunarodnih finansijskih transakcija. To bi kratkoročne špekulacije učinilo skupljim i rizičnijim, a jedva bi opterećivalo dugoročne investicije. Osim toga Štajnbrik je izjavio da će u Pitsburgu govoriti o pravednijoj raspodeli troškova krize finansijskog tržišta. Velika većina građana nije odgovorna za krizu, izjavio je Štajnbrik u pismu kolegama, ministrima finansija i šefovima narodnih banaka 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja (G20).

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izneo je jednako drastičan predlog protiv preterano visokih premija. Zbog njegovog pritiska domaće banke morale su da promene sistem i da ih jače vežu za dugoročne uspehe. Tako službenici treba da se odreknu dve trećine premija ako su uspesi kratkoročni, isplate će se meriti prema uspehu od tri, a ne jedne godine.

Sarkozi se u ponedeljak trudio da za svoje ideje pridobije nemačku kancelarku Angelu Merkel. Na zajedničkoj konferenciji za novinare njih dvoje demonstrirali su jedinstvo i najavili da isplatu premija žele da učine jednom od centralnih tema u Pitsburgu.

Merkelova je, doduše, rekla da nije sigurna da će doći do nužnog uspeha u Pitsburgu. Prema Sarkoziju, Nemačka i Francuska će sprovesti reforme čak i ako ostale zemlje ne budu sledile njihov primer. Ekscesi pri špekulacijama i dosadašnje ponašanje pri finansijskim poslovima ne smeju više da se ponove, istakao je Francuz.

Ministar finansija Štajnbrik takođe je pozdravio inicijativu Francuske. Istovremeno je, međutim, zamerio Merkelovoj da to isto blokira na nacionalnoj ravni. "Nemačka je odavno trebalo da ograniči plate menadžera." Štajnbrik je potpredsednik partije SPD, a rekao je da su partije CDU i CSU sprečavale baš to, za šta se sada na međunarodnom planu zalaže Merkelova, koja je i predsednica CDU-a.

Markus Zibers

Iz istog broja

Minhen

Kraj neprijateljstava

Südeutsche Zeitung

Vašington

Jin i jang američko-kineskih odnosa

The Wall Street Yournal

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu