POŠTA

Upotreba mornarčića

"Četiri zida"; VREME 972

Žao mi je što malo ko ovde uopšte shvata poentu gej-protesta. Čak mi se čini da ni vi u "Vremenu" niste načisto s tim. Recimo, u istom ovom broju, uz LGBT rečnik, objavili ste fotografiju s gej-parade u Berlinu i time potpuno "promašili temu" (fotografija s potpisom "Ponosno…"). Doprinosite stvaranju stereotipa. Pogrešnih stereotipa.

Homoseksualci najčešće nisu napuderisani mornarčići koji viču "iju-ju". To su obični ljudi koji imaju problem s okolinom koja ih najblaže rečeno ne razume. Stoga svoje opredeljenje ne mogu da prikazuju javno, moraju da se kriju i praktično da ga se stide. Zato se osećaju ugroženima i žele da protestuju. Gej parada je protest. Borba za ljudska prava.

U zemljama u kojima je taj "problem" prevaziđen, takva parada je jedno veliko opšte zezanje. Zabava. Stoga i mornarčići. Ali, drugim danima oni izgledaju isto kao i svi ostali. Jer i jesu kao svi ostali. Jer i vole kao i svi ostali.

Dve zaljubljene osobe svoju ljubav mogu ispoljavati između četiri zida ili nasred Kalemegdana, a to jednostavno ne treba da bude naša stvar. Kao ni to da li su "golupčići" istog ili različitog pola.

Iz istog broja

Ispred zadruge

Milan Uzelac, elektronskom poštom

Pisanija »opasnog svedoka«

Marko Čuljak, elektronskom poštom

Gej-ačenje

Radovan Zoranović, elektronskom poštom

Kome je Legija rekao: »Razumem!«

Damnjan Radmilović, elektronskom poštom

Kakva je korist od srpstva?

Nenad Gaćeša, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu