Meridijani

Pjongjang

PIONIRKA I PREDSEDNIK: Cveće za Bila Klintona

Klintonova izviđačka misija

Da li bivši američki predsednik Bil Klinton može da spasi dvoje američkih novinara koji čame u zatvoru u Severnoj Koreji već skoro pet meseci i da li će se sastati sa Kimom Il Džongom? Bil Klinton, bivši predsednik SAD i sadašnji suprug Hilari Klinton, došao je u Severnu Koreju kao specijalni izaslanik predsednika Baraka Obame sa namerom da pregovara o oslobađanju dvoje američkih novinara. Od te neočekivane i retke posete očekuje se proboj u dva pravca – pregovori o denuklearizaciji i otopljavanje odnosa Severne Koreje i SAD. Pjongjang je saopštio da je Bila Klintona dočekala delegacija u čijem je sastavu bio Kim Kje Gvan, šef za nuklearno naoružanje i "mala devojčica koja je predala buket Klintonu". Vlada Koreje uzdržala se od komentara, budući da je "stvar osetljiva".

Ipak, pretpostavlja se da je njegova primarna misija oslobađanje američkih televizijskih novinarki Ljune Li i Lore Ling, uhapšenih 17. marta u blizini graničnog prelaza između Severne Koreje i Kine. Ove dve novinarke radile su za Current TV, televizijsku stanicu iz San Franciska, čiji je osnivač bivši potpredsednik Al Gor. Snimale su film o teškom životu žena izbeglica iz Severne Koreje. Osuđene su na 12 godina teškog rada u kampovima zbog ilegalnog ulaska u zemlju i neprijateljskih aktivnosti.

Pojedini analitičari veruju da je razlog što se političari iz Obamine administracije nisu pridružili Klintonu u njegovoj misiji, zapravo stvar principa Bele kuće koja odvojeno posreduje u političkim i humanitarnim pitanjima. No, to ne sprečava bivšeg predsednika Amerike da razgovara o političkim i nuklearnim pitanjima sa domaćinima. Očekuje se da će Klinton sresti predsednika Severne Koreje, takoreći starog poznanika. Naime, Bil Klinton je tokom svog predsedavanja Sjedinjenim Američkim Državama bio vatreni pristalica "sunčane politike" Kima Il Džonga, pa se stoga očekuje da će pregovori o puštanju dve novinarke biti uspešni. Budući da je iz SAD delegirana tako visoka politička figura, čini se da Severna Koreja neće pružati otpor oslobađanju zatvorenica i vrlo je verovatno da će taj gest uticati pozitivno na razvoj bilateralnih odnosa. Sasvim je sigurno da su zvaničnici Severne Koreje svesni mogućnosti razgovora o nuklearnom razoružanju sa izaslanikom Baraka Obame, štaviše to znači da je Pjongjang spreman da otpočne pregovore. Drugim rečima, to znači spremnost za denuklearizaciju i preimenovanje trenutnog sporazuma o primirju na korejskom poluostrvu u ugovor o miru. Bilova prethodnica mogla bi, prema mišljenju nekih stručnjaka za međunarodnu politiku, dovesti do susreta jedan-na-jedan između Vašingtona i Pjongjanga već na jesen.

Kim Su Jong

Iz istog broja

Nigerija

Metafora za frustraciju

Leadership Nigeria

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu