POŠTA

Podrška kolega iz Bosne

"Četničke pretnje Milošu Vasiću"; VREME 969

U ime Udruženja/udruge BH novinari upućujem vam riječi podrške i profesionalne solidarnosti u nastojanjima da se oduprete različitim pritiscima i najnovijim kriminalnim prijetnjama smrću vašem novinaru i našem kolegi Milošu Vasiću, upućenim od strane NVO-a Srpski četnički pokret Republike Srpske. Duboko vjerujem kako ćete poduzeti sve mjere zaštite kolege Vasića i zakonitim sredstvima spriječiti atak na njegov profesionalni rad i osobni život.

Iako se novinari u BiH suočavaju sa sličnim problemima i prijetnjama, ovaj put smo zaprepašteni činjenicom da je samoproglašeni četnički vojvoda stavio svoj potpis na pismo kojim najavljuje smrt novinaru, a da pritom odmah nisu reagirali policijski i drugi istražni organi njegovim hapšenjem ili drugim zakonskim mjerama. Mi ćemo zahtjevati od policijskih i pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, sa čijeg je područja odaslano prijeteće pismo, da hitno istraže ovaj slučaj i poduzmu mjere prema autoru ili autorima prijeteće poruke. BH novinari će od Tužilaštva BiH također zatražiti informaciju o mjerama koje su poduzeli u utvrđivanju svih činjenica u vezi sa slanjem prijetećeg pisma iz Trebinja. Javnost u BiH i Srbiji mora znati na koji se način ove dvije države, koje se zaklinju u demokratiju i svoj evropski put, mogu oduprijeti nasilju nad novinarima i medijima.

Udruženje/udruga BH novinari poziva kolege novinare, medijske i druge organizacije iz našeg regiona na profesionalnu solidarnost i otpor svim prijetnjama novinarima i slobodi izražavanja.

Iz istog broja

Bez brisanja

Vujadin Šćepanović, elektronskom poštom

Otimač antena

Jovan Pavlović, elektronskom poštom

Oslobođen čovek

Milinko Savčić, elektronskom poštom

Da li je to polemika

Milan Dobrosavljev, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu