POŠTA

Da li je to polemika

Povodom rasprave o novinarskoj odgovornosti

Svojevremeno mi je jedan lokalni kolumnista rekao da bi mi

bilo bolje da sam gurnuo ruku u zmijsko gnezdo nego što sam se kritički osvrnuo na njegov tekst. Izgleda da sam to sada učinio polemišući sa predsednicom i potpredsednikom UNS-a. U svom tekstu "Čemu polemika" ("Vreme" 966) izneo sam tvrdnju da Nezavisno društvo novinara Vojvodine među svojim članovima nema ratnih huškača i drugih potencijalno osumnjičenih novinara koji su u tom smislu zloupotrebili profesiju. Izrazio sam uverenje da taj problem nema ni NUNS. Jesam, na ovaj način, aludirao da bi se takvi likovi mogli naći među članovima UNS-a. "K" od kolektivne odgovornosti nisam pomenuo što mi je Branko Žujović podmetnuo u svojoj reakciji. Nakon toga ga pitam da li on stvarno misli da se ja zalažem za odgovornost svih članova UNS-a, pa i onih koji se u vreme pripremanja i vođenja ratova nisu ni rodili kao i onih koji u to vreme nisu javno delovali, a on mi odgovara da sam ceo UNS označio kao zločinca!

Moram da kažem da sam po profesiji diplomirani pravnik, advokat više od 35 godina i da sam u karijeri uspešno branio i zastupao mnoge novinare. Poznati su mi principi krivičnog postupka i krivične odgovornosti pa teško da bih mogao da napravim takav previd i bilo koje udruženje građana pozovem na krivičnu odgovornost.

Kada mi je već nametnuta tema o kolektivnoj odgovornosti nemam razloga da ne iznesem svoj stav. Mislim da bi se moglo govoriti o moralnoj odgovornosti članova bilo kog udruženja ukoliko nisu sankcionisali svoje članove koji su se ogrešili o zakon ili pravila ponašanja udruženja.

Isto tako članovi UNS-a bi mogli osećati odgovornost za delovanje svojih čelnika.

Iz istog broja

Bez brisanja

Vujadin Šćepanović, elektronskom poštom

Otimač antena

Jovan Pavlović, elektronskom poštom

Oslobođen čovek

Milinko Savčić, elektronskom poštom

Podrška kolega iz Bosne

Borka Rudić, generalna tajnica BH novinari

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu