Nedelja

Reakcije na Gej prajd

»Milica« protiv Obraza

"Peticija za zabranu gej parade 20. septembra u Beogradu" izgledala je kao samo još jedna od bezbroj Fejsbuk grupa protiv okupljanja LGTB populacije. Razlikovala se od ostalih po tome što je uspela da okupi najveći broj članova od svih sličnih grupa, jer joj je pristupilo 23.170 ljudi. Međutim, dvadeset i kusur hiljada onih kojima smeta Gej parada u Beogradu ispali su žrtve – navlakuše. Naime, čim su članovi grupe počeli da se broje hiljadama, ispostavilo se da je cilj osnivača grupe bio da ih ismeje i namagarči. Autor grupe, koji se predstavio kao Milica Radovanović (20) iz Beograda, postavio je tekst u kome je naveo da je grupu preuzela organizacija "Srpski građanski front": "Gej prajd treba da bude održan jer homoseksualci jesu ugroženi u Srbiji! Kao i svi normalni ljudi ove zemlje. To je zato što ste svi do jednog ograničeni kad ne vidite šta se stvarno dešava! E, pa sad lepo čitajte i utuvite sebi to u glavu", poručila je Milica potpisnicima peticije, na šta je odgovoreno salvom uvreda, kletvi i pretnji.

Sajt GayEcho objavio je informaciju o Milici, dodavši da je reč o lažnom nalogu, napravljenom upravo sa ciljem koji je postignut, a to je da se bar jednom srpskom petnaestogodišnjaku servira druga strana priče, a ne samo "Obraz", "Kosovo ili smrt", "Ne Evropi". Na Fejsbuk stranici grupe sada stoji da LGBT populacija u Srbiji ne ugrožava ničija prava, a da su njihova po najavama raznih nacionalističkih i fašističkih organizacija ugrožena, te da Srpski građanski front smatra da Parada ponosa treba da bude održana kao početak "osvešćenja nacije koja većim delom podleže najprljavijoj propagandi osovina zla u Srbiji, kojima stanje haosa odgovara radi ostvarivanja svojih čisto materijalnih ciljeva."

Čovek koji se krije iza lažnog naloga pod imenom Milica Radovanović, zapravo je tridesetogodišnji Beograđanin, koji je pristao da govori za "Vreme". On kaže da mu namera nije bila da izaziva medijsku pažnju: "Bio sam revoltiran, pošto se u zadnje vreme sve više čuju organizacije poput ‘Obraza’ i ‘1389’, koje otvoreno pozivaju na nasilje i rušenje ustavnog poretka, a država ništa ne radi po tom pitanju. Dakle, uradio sam ovo za svoju dušu", kaže naš sagovornik i napominje da Srpski građanski front kao organizacija takođe ne postoji. Na pitanje kako je uspeo da okupi toliki broj članova, naš sagovornik kaže da je recept jednostavan: "Napraviš lažni profil, ali najbitnija stvar je kakav identitet praviš. Mora da bude mlada devojka, jer se tako ovi homofobi napale, pa nagrnu."

Iz istog broja

Dani kupine

S Medvednika vetar piri

D. Todorović

Broj nedelje

14

Borka Vučić (1926 – 2009)

Pogibija najpoznatije srpske bankarke

Momir Turudić

Novogovor

Transparentnost

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu