Meridijani

London

POVLAČENJE ILI OFANZIVA: Britanski vojnici u Avganistanu

Čitulje jačaju britanski domovinski front

Zbog dečačkih lica, kao što je lice Vilijama Oldridža, Britanci počinju da sumnjaju u smisao rata u Avganistanu. Oldridž jedva da je imao 18 godina, bio je najmlađi od osmorice britanskih vojnika koji su poginuli prošlog četvrtka i petka za samo 24 sata.

Otada besne javne debate povodom "najkrvavijeg dana". Opozicioni konzervativci i liberali govore o "skandalu". Kolumnisti zahtevaju povlačenje vojnika, a protivnici rata sa transparentima ponovo dolaze pred parlament kao na vrhuncu rata u Iraku.

Međutim, loše vesti su očigledno pojačale odlučnost britanskog stanovništva. Već je 46 odsto za ta dejstva, znatno više nego pre tri godine, na što ukazuje ispitivanje javnog mnjenja naručeno od BBC-ja i lista Guardian. 2006. godine tako se izjašnjavalo samo 31 odsto.

Lako je objasniti što na prvi pogled iznenađuje: "Podrška momcima koji se bore tradicionalno raste kada su izloženi teškoćama", kaže Martin Bun iz instituta za ispitivanje javnog mnjenja ICM. Porast odobravanja zbog toga mora da se shvati kao gest solidarnosti posle događaja prošle nedelje.

To još nikako ne znači da je učešće u ratu u Avganistanu na ostrvu popularno. Nasuprot tome, na osnovu istog ispitivanja 47 odsto je protiv učešća, većina smatra da svi treba da se povuku do kraja godine. "Trebalo bi da se vrate kući", kaže žena jednog vojnika na paradi povodom dočeka povratnika iz Avganistana u Portsmutu. "Ima i suviše gubitaka."

U međuvremenu, broj poginulih britanskih vojnika u Avganistanu je 184 – petoro više nego u ratu u Iraku. Rat započet pre osam godina čini se sve više beznadežnijim. Iako je broj vojnika povećan na gotovo 9000, ne vidi se pomak u pravcu mira u Avganistanu.

U okviru javne debate protivnici rata još su u manjini. Većina komentatora i političara zahteva više novca za vojsku. "Mi smo im dužni da sad ne gubimo živce", piše komentator "Tajmsa".

Raniji specijalni izaslanik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun, u emisiji BBC-ja zamera da akcije od samog početka nisu bile dovoljno velike. Kaže da je, prema broju stanovnika, u Bosni bilo 25 puta više vojnika nego u Avganistanu.

Kritičari tvrde da u Avganistanu nema dovoljno helikoptera. Protivargument nadležnih ministara je da više žrtava ima zbog toga što talibani više napadaju. Ministar inostranih poslova Dejvid Miliband tvrdi da više helikoptera ne bi bio nikakav odgovor. "Opasnost za našu vojsku se nalazi na zemlji."

Već nekoliko nedelja u toku je operacija "Panterove kandže", kojom talibani treba da budu suzbijeni u provinciji Helmand. "To je ofanzivna operacija koja ne može da se izvede bez rizika, samo helikopterima i teško oklopljenim vozilima", dodaje ministar odbrane Bob Ensvord.

Karsten Folkeri

Iz istog broja

Majorka

Lov na dače bankrotera

Süddeutsche Zeitung

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu