Nedelja

Ekologija

Karavan za Planetu

"Karavan klimatskih promena", koji je pokrenuo WWF – Svetski fond za prirodu, drugu godinu prolazi kroz Srbiju. U periodu od 9. do 12. jula 2009. godine karavan će posetiti Novi Sad, Beograd i Niš. Pod sloganom "Ajmo ljudi, još malo pa nestalo" karavan ukazuje na veliku ugroženost naše planete od globalnog zagrevanja. Osnovni cilj jeste podizanje svesti građana o tome da svako od nas može štednjom energetskih resursa da utiče na smanjenje emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i time pomogne ublažavanju klimatskih promena.

Ove godine poseban akcenat biće stavljen na opasnost koju ubrzano topljenje glečera i podizanje nivoa mora može da proizvede. Osim toga, predviđanja pokazuju da će u narednom periodu biti češće ozbiljne suše i poplave, da će se smanjiti poljoprivredna proizvodnja zbog suša i širenja isušenih predela, kao i da će doći do nestašice vode za piće, ali i za industrijsku i poljoprivrednu upotrebu. Uticaj klimatskih procena će biti kompleksan i sa velikim posledicama na život na Zemlji.

"Karavan klimatskih promena" nastavlja ideju akcije "Sat za našu planetu" (Earth Hour) kada je 28. marta isključivanjem svetala na jedan sat demonstrirana velika solidarnost ljudi širom sveta. Ovakve kampanje su jedan od vidova pritisaka na predvodnike svetske politike koji će na UN konferenciji o klimatskim promenama u decembru u Kopenhagenu stvarati novi globalni dogovor o klimatskim promenama. Razvijene industrijske zemlje, potpisnice Protokola iz Kjota koji ističe 2012. godine, najavile su da su spremne da nastave sa smanjenjem emisije štetnih gasova.

Iz istog broja

Deklaracija iz Terezina

Bez Srbije

A. I

Broj nedelje

Tri

Kuršumlija

Blokada opštine

Momir Turudić

Igre na sreću

Ukidanje telefonskih kvizova

Jelena Jorgačević

Novogovor

Seljak

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu