Kolumna

Navigator

Virtuelni telefon

Nikada nije bilo bolje vreme za kupovinu pametnog telefona, poručuju eksperti. Naravno, ovo se odnosi na one koji žive u Americi i trenutno se nalaze pred teškim, ili kako se to kaže slatkim iskušenjem. Da li uzeti ajfon, blekberi ili palm. Palm i novi ajfon su se izdvojili mogućnostima, svaki ima neku prednost – ajfon ima neprevaziđenu grafiku i neverovatne aplikacije, dok palm ima bolju tastaturu i može da sarađuje i sa programima koji nisu iz eplovog paketa.

Ipak, to je za neke korisnike interneta ostalo u senci pred pokretanjem novog Guglovog servisa Ajvojs (Google iVoice). Ovaj servis objedinjuje u sebi sve opno što biste mogli da poželite od modernog telefona uz jednu ozbiljnu falinku. Gugl je za novi servis obezbedio milion virtuelnih priključaka i to samo za one koji žive u SAD. Dakle, o čemu je reč?

Ajvojs je za telefoniju ono što je Džimejl za elektronsku poštu. Kada dobijete broj, on postaje vaša mala centrala. Sve svoje telefonske brojeve možete povezati sa Guglovim brojem, koji potom poziv šalje na broj koji vam je u tom trenutku najpogodniji. Na primer, imate kućni telefon, dva mobilna (privatni i službeni) i telefon u vikendici. Ukoliko poželite, svi će zvoniti istovremeno kada vas neko pozove ili će zvoniti samo jedan, bez obzira na to koji broj je neko pozvao. To znači da je dovoljno da kod sebe imate samo jedan aparat i ništa nećete propustiti. Ajvojs servisu možete dodati i broj u sobi u hotelu u kojem se trenutno nalazite ili broj prijatelja kod kojeg ste u gostima, ukoliko vam je to iz nekog razloga potrebno.

Ovaj servis sve pozive prosleđuje internetom tako da uvek plaćate samo cenu lokalnog poziva, bez obzira na to gde vam se taj poziv isporučuje. Zbog toga je aktivan samo u SAD, dok se pozivi prema inostranstvu tarifiraju po uobičajenim cenama.

Prevaziđen je i problem SMS-ova, za koje je poznato da ih je nemoguće divertovati. Ukoliko naviknete prijatelje da vam SMS šalju na Guglov broj, dobijaćete ih na aparatu koji sami odredite. Još lepše je to što vam se svi SMS-ovi čuvaju na internetu, baš kao i i-mejlovi, tako da nikada više ne morate nijedan da čuvate na telefonu niti da se sekirate kada morate da ih izbrišete jer telefonu ponestaje memorije.

Gugl Ajvojs ima još mnoštvo mogućnosti koje možete i sami pogledati na Guglovom sajtu. Već sam pisao o tome da se ova firma nije proslavila ni sa jednom svojom idejom, osim samog pretraživača i vebmejla. Ajvojs bi mogao biti izuzetak, a mogao bi opasno da ugrozi i koncept samog pametnog telefona, jer bi neka naredna sprava mogla da bude tek samo internet interfejs, sve ostalo biste nalazili na Guglovom sajtu.

Da sam na mestu Skajpa, trenutno najpopularnijeg komunikacionog servisa na internetu, opasno bih se zabrinuo. Ajvojs bi mogao biti revolucija u načinu na koji komuniciramo, a Skajp trenutno nema odgovor. Ukoliko vam se mogućnost nestanka Skajpa čini neverovatnom, imam za vas samo jedno pitanje. Koji ono beše vaš ICQ broj?

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu