Meridijani

Varšava

OPTIMISTIČKI TONOVI: Predsednik Svetske banke

Oprezni poluoptimizam

Početkom ove nedelje zvaničnici Svetske banke, Evropske centralne banke i Američkog trezora hrabro su istupili sa oprezno-optimističnim prognozama. Timoti Gajtner, sekretar trezora SAD, rekao je da je američka ekonomija "prilično stabilizovana", dok je predsednik Svetske banke Robert Zelik izjavio u Varšavi da se nazire kraj recesije već krajem 2009. ili početkom 2010. godine. "Pitanje je kada ćemo se vratiti u vreme rasta globalnog ekonomskog sistema, ove ili sledeće, a pre 2011. godine", izjavio je Zelik iako je samo nedelju dana ranije dao sasvim oprečnu izjavu o "visokom nivou nesigurnosti u globalnoj ekonomiji". Takođe, šef Američkog trezora govori o stabilnoj američkoj privredi premda je nedavno izjavio da je SAD izložena "najizazovnijoj ekonomskoj klimi" koja se nije desila decenijama.

Opreznim optimizmom zrače i mnogi ekonomski i političari koji žele da veruju da su smanjenjem interesnih kamata, fiskalnim paketima programa i bankarskim zajmovima predupredili potencijalno najgoru depresiju od Drugog svetskog rata. Aleks Veber, šef nemačke Bundesbanke i politički predstavnik Evropske centralne banke, takođe veruje da su bankarski napori da se očuva ekonomija evrozone bili uspešni. "Ukoliko stvari ne postanu primetno gore, paketi mera koje smo da sada primenjivali biće dovoljni", izjavio je za nemački ogranak "Fajnenšel tajmsa". On smatra da će se smanjiti stopa opadanja ekonomskog rasta u Nemačkoj, ali da je još rano govoriti o oporavku njene privrede.

Istog uverenja je i šef Svetske banke – čak i ako postoji pad u globalnoj ekonomiji, biće mnogo manji. Zelik je u Varšavi izjavio da je Poljska, najveća ekonomija u bivšem komunističkom regionu, u boljoj poziciji u odnosu na ostale zemlje zbog velikog međunarodnog tržišta i relativno razvijenih potrošačkih navika. Zelik boravi u Poljskoj, gde je sa vladom razgovarao o rizicima koji zbog globalne ekonomske krize prete poljskoj privredi i sredstvima pomoći Svetske banke ovoj zemlji. Predsednik Svetske banke smatra da će Poljska biti među prvim zemljama u kojima će početi oživljavanje privrednog rasta budući da su se do sada dobro borili s krizom. "Razgovarali smo o pozajmicama koje ne bi bile direktno pružene vladi, ali bi vlada mogla za njih da garantuje. Posebno je bitna pozajmica banci PKO BP vezana za razvoj malih i srednjih preduzeća. Reč je o oko 500 miliona dolara", rekao je Zelik u Varšavi. Naveo je da su zemlje Centralne i Istočne Evrope posebno pogođene povlačenjem stranih investitora sa rizičnih tržišta, a zemljama poput Litvanije i Mađarske potrebna je hitna pomoć međunarodnih institucija. Što se tiče stranih investicija u regionu, Zelik smatra da zbog krize neko vreme neće biti direktnih stranih ulaganja u region.

Karolina Slovikovska (Varšava), Kris Riz (Njujork)

Iz istog broja

Prag

Zaokret ka Kini

European Voice

Moskva

Hlađenje nuklearnih glava

The Moscow Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu