Nedelja

Novogovor

Srpski standard, SRPS

Ne kaže se više "po JUS-u", već "po SRPS-u"! JUS je bila oznaka jugoslovenskih standarda i bio je jedno vreme neprimećeno zamenjen oznakom SCS, srpsko crnogorski standard. Po Zakonu o standardizaciji, o kome je skupština Srbije raspravljala u utorak 14. aprila, standardi koji važe u Republici Srbiji, označavaće se novom oznakom SRPS.

Za razliku 8000 obavezujućih odredaba JUS-a, primena SRPS-a će od 30. juna 2009. biti dobrovoljna, a obavezujući su tehnički propisi o postupcima i proizvodima. Osnova za definisanje SRPS-a su međunarodni standardi, a ako oni ne postoje, ili su neodgovarajući, kao osnova se mogu koristiti evropski ili nacionalni standardi drugih država. Po ratifikovanom SSP-u Srbija se obavezala da preuzme 80 odsto evropskih standarda. Usvajanje međunarodnih standarda je bitan preduslov i za pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Vlada će osnovati Institut za standardizaciju Srbije (ISS) kao nezavisno nacionalno telo (do sada je to bio deo uprave). ISS treba da se učlani u Međunarodnu organizaciju za standardizaciju (ISO), koja za sebe kaže da je NGO, mada je to zapravo konzorcijum 158 nacionalnih članica, od 197 država u svetu. Formirana je 23. februara 1947, sedište joj je u Ženevi. Skraćenica ISO, inače, nije akronim izveden iz njenog naziva (zvanični jezici su engleski i francuski), već od grčke reči isos, što znači jednak. Pored ISO, predstoje Međunarodna elektrotehnička komisija (IEC), Međunarodna unija za telekomunikacije, Sektor za standardizaciju telekomunikacija (ITU). Evropske organizacije za standardizaciju su: Evropski komitet za standardizaciju (CEN), Evropski komitet za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC), Evropski institut za standarde iz oblasti telekomunikacija (ETSI)…

Iz istog broja

Optužnica

Četrnaest meseci kasnije

J. Lazić

Giljotina propisa

Izlazak iz lavirinta

J. Jorgačević

Broj nedelje

14,1

Novi Sad

Zavet policajca Grandića

Dragan Gmizić

Spoljnotrgovinsko poslovanje

Instrument

M. Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu