Meridijani

Florida

Kupujte novine, molim vas

Iskreno se nadam da ću umreti pre štampanih novina. Nije da iskušavam stvoritelja, ali ako će se zbog recesije i nagomilanih dugova obistini nagoveštaj gašenja štampanih novina u korist interneta, to jednostavno neću moći da podnesem.

Bankrotstvom kompanije Tribjun Co. ugrožena je budućnost štampanih novina "LA tajms", "Baltimor san" i "Čikago tribjun". Kompanija Njujork tajms co. potpuno je ukinula dividende, dok je izdavač "USA tudej" kompanija Ganet co., nedavno smanjila svoje dividende čak za 90 odsto. Vrednost akcije kompanije Mekleči Co., izdavača "Šarlot obzervera" i "Majami heralda", iznosi sad 60 centi, rame uz rame sa Fani Me, propalom hipotekarnom kućom.

Moja žena Dženi i ja kupujemo tri primerka različitih štampanih novina od ponedeljka do petka, i najmanje dva primerka vikendom. Šta bismo nas dvoje radili svakog jutra dok doručkujemo bez njih? Nemojte mi reći da možemo da instaliramo svako svoj laptop na kuhinjski sto, uključimo ga i čitamo internet novine između zalogaja!

Prošlog petka kliknuo sam na jedan informativni onlajn sajt da bih video kako stoje akcije na berzi. Priča je bila sklopljena od delova preuzetih iz nekoliko štampanih medija – "Vol strit žurnal", "Fajnenšel tajms", "Njujork tajms", "LA tajms" i "Atlanta žurnal konstitušn" – zatim izveštaja magazina "Biznis vik" i elektronskog Rojtersovog servisa. Očito je da ne bi trebalo da zavisimo od spretnih veb prepisivača koji nam serviraju sočne priče o lokalnim političarima, ubistvima u Darfuru ili bankrotstvu neke čuvene firme na Vol stritu. Iako pišem za elektronski servis, mislim da su štampani mediji neophodna konkurencija elektronskim jer daju onu vrstu koherencije koja je potpuno različita od bučne televizijske i radijske.

Očajnici iz štampanih medija sada stavljaju svoje udarne priče na internet, uglavnom besplatno, ali je pitanje koliko će dugo moći da zadrže kvalitet novina i zaustave odlazak legije reportera ukoliko postanu zavisni od interneta. Štampani mediji odumiru iz nekoliko razloga – večernje novine ubile su, na primer, televizijske vesti i saobraćajni kolaps koji onemogućava distribuciju tiraža. Koliko me sećanje služi, Njujork je nekad imao sedam dnevnih novina, dok ih sada ima samo tri. Čikaški "Dejli njuz", gde sam nekad radio, nestao je 1978. godine, davno pre nego što se pojavio internet.

Perspektiva štampanih novina nikad nije bila gora. Prihod od oglasa opada u poslednje tri godine, prema izveštaju Asocijacije štampanih medija Amerike, a vrhunac je dostignut 2008. sa 18 odsto pada prihoda od oglašavanja. Biće još gore, predviđaju analitičari, koji proriču pad od 22 odsto za 2009. godinu.

Evo, uzmite pet dolara. Idite i kupite nekoliko novina. Molim vas.

Dejvid Pauli

Iz istog broja

Bangkok

Anarhizam nesposobne vlade

Bangkok Post

Budimpešta

Biće bolno

Wall Street Journal

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu